Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
06.02.2024
Безпечність харчових продуктів: термін придатності

Держпродспоживслужба є центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику, зокрема, в сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.

Щодня наші фахівці отримують значну кількість звернень громадян в згаданій сфері та допомагають розібратися в актуальних питаннях, які виникають у споживачів харчових продуктів.

Частиною другою статті 18 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» визначено, що для харчових продуктів, які через свої мікробіологічні властивості є такими, що швидко псуються, і тому після завершення короткого періоду часу можуть вважатися небезпечними для здоров’я людини, замість дати завершення мінімального терміну придатності зазначається дата «вжити до».

Обов’язково на етикетці зазначаються спеціальні умови зберігання, яких необхідно дотримуватися, щоб харчовий продукт не втратив своїх властивостей до зазначеної дати.

Важливо, що відповідно до норм статті 4 зазначеного Закону:

  • інформація про харчовий продукт не повинна вводити в оману, зокрема щодо характеристик харчового продукту, у тому числі його категорії, характерних ознак, властивостей, складу, кількості, мінімального терміну придатності або дати «вжити до», країни походження або місця походження, способу виробництва (виготовлення); приписування харчовому продукту непритаманних йому властивостей або наслідків споживання;
  • інформація про харчові продукти не повинна приписувати будь-яким харчовим продуктам, крім природних мінеральних вод та харчових продуктів для спеціальних медичних цілей, властивостей, що сприяють запобіганню чи лікуванню захворювань, або посилатися на такі властивості.


Отже, при придбанні харчових продуктів, у тому числі молочних та кисломолочних, споживачеві слід звертати увагу на інформацію, зазначену на етикетці, зокрема на їх термін придатності, а також на умови зберігання і споживання після відкриття харчового продукту.

Важливо

Термін придатності зазначається для належним чином упакованого харчового продукту. А вже після відкриття – йогурт, молоко, консервовані м’ясо, рибу, овочі тощо потрібно спожити якнайшвидше!

 

Джерело: Держпродспоживслужба