Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім

1. Щодо алергенів: чи потрібно вказувати фразу «Містить молоко», чи достатньо вказати та виділити алерген (умовно – сир (МОЛОКО))? Чи потрібно вказувати саме таким чином: «сир (містить МОЛОКО)»? Чи достатньо виділити умовно «ВЕРШКИ», чи правильно «вершки (МОЛОКО)» або «вершки (містить МОЛОКО)»?

2. Щодо злаків, які містять глютен: у Переліку речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість (Додаток № 1) є чіткий перелік злаків, які містять глютен: пшениця (пшениця, спельта та камут), жито, ячмінь, овес або їх гібридні види та продукти з них. Чи достатньо виділяти умовну пшеницю, чи потрібно також прописувати: «пшениця (містить ГЛЮТЕН)»?

3. Аналогічні питання й щодо інших алергенів, зазначених у Додатку №1.

4. Згідно зі ст. 13 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» є винятки з вимоги щодо надання переліку інгредієнтів: «4) продукти переробки молока: сир, вершкове масло, ферментовані молоко та вершки, кисломолочні продукти, у тому числі сир кисломолочний, йогурт, кефір, ряжанка, сметана, у процесі виробництва яких не використовувалися ніякі інші інгредієнти, крім заквасочних культур, харчових ензимів та культур мікроорганізмів, наявність яких є необхідною для процесу виробництва; сири, крім свіжих або плавлених, до яких додана сіль, необхідна для процесу виробництва; 5) харчові продукти, що складаються з одного інгредієнта, якщо назва харчового продукту збігається з назвою інгредієнта або дає змогу однозначно визначити цей інгредієнт». Тобто для цього переліку можна не вказувати інгредієнти та алергени відповідно?

На запитання відповідає
Алла Копусь,
менеджер систем якості

1. 

Норма закону

Стаття 13 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (далі – Закон):

«1. Вимога щодо надання переліку інгредієнтів не поширюється на такі харчові продукти:

...

4) продукти переробки молока: сир, вершкове масло, ферментовані молоко та вершки, кисломолочні продукти, у тому числі сир кисломолочний, йогурт, кефір, ряжанка, сметана, у процесі виробництва яких не використовувалися ніякі інші інгредієнти, крім заквасочних культур, харчових ензимів та культур мікроорганізмів, наявність яких є необхідною для процесу виробництва; сири, крім свіжих або плавлених, до яких додана сіль, необхідна для процесу виробництва».

Стаття 15 Закону:

«2. У разі ненадання переліку інгредієнтів інформація, передбачена пунктом 3 частини першої статті 6 цього Закону, повинна включати слово "містить" перед назвою речовини або харчового продукту згідно з переліком, наведеним у додатку N 1 до цього Закону».

Тобто, якщо під час виробництва сиру виробник не додає ніяких інших інгредієнтів, крім перелічених, то вказувати перелік інгредієнтів не потрібно. Однак, оскільки сир зроблений з молока, що належить до алергенів, то така інформація повинна бути на етикетці – потрібно вказати «сир (містить МОЛОКО)» або в інший спосіб позначити наявність молока у продукті.

Що ж до вершків, то виробник як оператор ринку визначає спосіб, яким буде зазначати наявність алергену, відповідно до частини 1 статті 15 цього Закону.

Норма закону

Стаття 15 Закону:

«2) назва речовини або харчового продукту, наведеного у додатку N 1 до цього Закону, має бути виділена (шрифтом, кольоровим фоном, стилем тощо) серед решти інгредієнтів у переліку інгредієнтів у спосіб, визначений оператором ринку харчових продуктів, відповідальним за інформацію про харчовий продукт».

2. Відповідно до статті 15 Закону, а саме інформації щодо алергенів:

Норма закону

«1. Обов'язкова інформація, передбачена пунктом 3 частини першої статті 6 цього Закону, повинна відповідати таким вимогам:

1) позначатися у переліку інгредієнтів згідно з правилами, встановленими частиною першою статті 12 цього Закону, з чітким зазначенням назви речовини або харчового продукту згідно з переліком, наведеним у додатку N 1 до цього Закону;

2) назва речовини або харчового продукту, наведеного у додатку N 1 до цього Закону, має бути виділена (шрифтом, кольоровим фоном, стилем тощо) серед решти інгредієнтів у переліку інгредієнтів у спосіб, визначений оператором ринку харчових продуктів, відповідальним за інформацію про харчовий продукт».

Тобто, якщо виробник вказує саме пшеницю, то додатково писати, що продукт містить глютен, не потрібно, адже харчовий продукт, який є в переліку алергенів, уже вказано.

3. Те ж саме стосується й інших алергенів. 

4. Як описано вище, відповідно до переліку статті 13 (частини 4 та 5) Закону інгредієнти вказувати не потрібно. Однак алергени необхідно ідентифікувати відповідно до статті 15.