1. Щодо алергенів: чи потрібно вказувати фразу «Містить молоко», чи достатньо вказати та виділити алерген (умовно – сир (МОЛОКО))? Чи потрібно вказувати саме таким чином: «сир (містить МОЛОКО)»? Чи достатньо виділити умовно «ВЕРШКИ», чи правильно «вершки (МОЛОКО)» або «вершки (містить МОЛОКО)»?
2. Щодо злаків, які містять глютен: у Переліку речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість (Додаток № 1) є чіткий перелік злаків, які містять глютен: пшениця (пшениця, спельта та камут), жито, ячмінь, овес або їх гібридні види та продукти з них. Чи достатньо виділяти умовну пшеницю, чи потрібно також прописувати: «пшениця (містить ГЛЮТЕН)»?
3. Аналогічні питання й щодо інших алергенів, зазначених у Додатку №1.
4. Згідно зі ст. 13 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» є винятки з вимоги щодо надання переліку інгредієнтів: «4) продукти переробки молока: сир, вершкове масло, ферментовані молоко та вершки, кисломолочні продукти, у тому числі сир кисломолочний, йогурт, кефір, ряжанка, сметана, у процесі виробництва яких не використовувалися ніякі інші інгредієнти, крім заквасочних культур, харчових ензимів та культур мікроорганізмів, наявність яких є необхідною для процесу виробництва; сири, крім свіжих або плавлених, до яких додана сіль, необхідна для процесу виробництва; 5) харчові продукти, що складаються з одного інгредієнта, якщо назва харчового продукту збігається з назвою інгредієнта або дає змогу однозначно визначити цей інгредієнт». Тобто для цього переліку можна не вказувати інгредієнти та алергени відповідно?
![](https://qualityexpert.com.ua/sites/default/files/styles/photo_expert_100/public/photo/kopus_0.jpg?itok=eCIsSImn)
1.
Норма закону
Стаття 13 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (далі – Закон):
«1. Вимога щодо надання переліку інгредієнтів не поширюється на такі харчові продукти:
...
4) продукти переробки молока: сир, вершкове масло, ферментовані молоко та вершки, кисломолочні продукти, у тому числі сир кисломолочний, йогурт, кефір, ряжанка, сметана, у процесі виробництва яких не використовувалися ніякі інші інгредієнти, крім заквасочних культур, харчових ензимів та культур мікроорганізмів, наявність яких є необхідною для процесу виробництва; сири, крім свіжих або плавлених, до яких додана сіль, необхідна для процесу виробництва».
Стаття 15 Закону:
«2. У разі ненадання переліку інгредієнтів інформація, передбачена пунктом 3 частини першої статті 6 цього Закону, повинна включати слово "містить" перед назвою речовини або харчового продукту згідно з переліком, наведеним у додатку N 1 до цього Закону».
Тобто, якщо під час виробництва сиру виробник не додає ніяких інших інгредієнтів, крім перелічених, то вказувати перелік інгредієнтів не потрібно. Однак, оскільки сир зроблений з молока, що належить до алергенів, то така інформація повинна бути на етикетці – потрібно вказати «сир (містить МОЛОКО)» або в інший спосіб позначити наявність молока у продукті.
Що ж до вершків, то виробник як оператор ринку визначає спосіб, яким буде зазначати наявність алергену, відповідно до частини 1 статті 15 цього Закону.
Норма закону
Стаття 15 Закону:
«2) назва речовини або харчового продукту, наведеного у додатку N 1 до цього Закону, має бути виділена (шрифтом, кольоровим фоном, стилем тощо) серед решти інгредієнтів у переліку інгредієнтів у спосіб, визначений оператором ринку харчових продуктів, відповідальним за інформацію про харчовий продукт».
2. Відповідно до статті 15 Закону, а саме інформації щодо алергенів:
Норма закону
«1. Обов'язкова інформація, передбачена пунктом 3 частини першої статті 6 цього Закону, повинна відповідати таким вимогам:
1) позначатися у переліку інгредієнтів згідно з правилами, встановленими частиною першою статті 12 цього Закону, з чітким зазначенням назви речовини або харчового продукту згідно з переліком, наведеним у додатку N 1 до цього Закону;
2) назва речовини або харчового продукту, наведеного у додатку N 1 до цього Закону, має бути виділена (шрифтом, кольоровим фоном, стилем тощо) серед решти інгредієнтів у переліку інгредієнтів у спосіб, визначений оператором ринку харчових продуктів, відповідальним за інформацію про харчовий продукт».
Тобто, якщо виробник вказує саме пшеницю, то додатково писати, що продукт містить глютен, не потрібно, адже харчовий продукт, який є в переліку алергенів, уже вказано.
3. Те ж саме стосується й інших алергенів.
4. Як описано вище, відповідно до переліку статті 13 (частини 4 та 5) Закону інгредієнти вказувати не потрібно. Однак алергени необхідно ідентифікувати відповідно до статті 15.