Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім

Підприємство закуповує нові дерев'яні піддони 1200 × 1000 мм для зберігання та транспортування харчової продукції, запакованої в гофроящики. Піддони мають відповідні супровідні документи та маркування відповідно до регламенту. Чи можливо використовувати піддони декілька разів для транспортування продукції? Наприклад, перевезли продукцію, піддони повернули на підприємтсво і використали їх повторно для зберігання та транспортування продукції.

На запитання відповідає
Катерина Рожновська,
аудиторка із сертифікації, технічна експертка, тренерка з систем НАССР, систем менеджменту якості, екологічного управління, охорони здоров'я та безпеки праці

Документи, які супроводжують засоби пакування, засвідчують їх відповідність встановленим вимогам на момент виробництва та протягом дії гарантійних зобов’язань за умови належного зберігання та використання продукції. Тобто застосовуються під час вхідного контролю дотримання вимог, встановлених чинним законодавством та системами управління якістю та безпечністю харчових продуктів оператора ринку харчової продукції до засобів пакування.

Використання засобів пакування, зокрема й дерев’яних піддонів, під час транспортування та зберігання харчової продукції проводять відповідно до запроваджених на підприємстві програм-передумов, зокрема щодо зберігання та транспортування, щодо чистоти поверхонь, процедур прибирання виробничих, допоміжних, побутових приміщень та інших поверхонь, щодо контролю технологічних процесів. При цьому повинні бути проаналізовані та враховані ризики забруднення продукції, пов’язані із застосуванням піддонів. Адже дерев’яні піддони є потенційним джерелом забруднення через те, що деревина схильна до ураження шкідниками, гниття, утворення плісняви, розмноження бактерій, здатна акумулювати забруднення. На підставі проведеного аналізування оператор ринку харчових продуктів запроваджує процедури зберігання піддонів, контролю цілісності та неушкодженості, відсутності забруднення піддонів перед та після застосування, санітарної обробки піддонів (охоплюючи обґрунтовану періодичність санітарної обробки та контроль її результатів). Необхідно зберігати задокументовану інформацію (журнали, протоколи), яка засвідчує виконання процедур та їх відповідність встановленим вимогам.

Коментар експерта

Зверніть увагу, що нормативно-правові акти у сфері безпечності харчових продуктів містять рекомендацію щодо уникнення, за можливості, використання предметів з деревини у технологічних процесах виробництва харчової продукції. Безпечність їх використання може бути обґрунтована лише за рахунок впровадження та верифікації лише зазначених програм-передумов, які ґрунтуються на проведеному аналізуванні ризиків забруднення харчових продуктів.

Варто також памятати, що з 19.11.2025 набуває чинності Закон України «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами» від 03.11.2022 № 2718-IX та враховувати його положення під час планування заходів системи керування безпечністю харчових продуктів, запровадженої на підприємстві.