Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім

У лютому 2025 року до стандартів ISO 22000:2018 та ISO 9001:2015 було внесено поправку, щоб включити міркування щодо зміни клімату. Ці поправки, відомі як ISO 22000:2018/Amd 1:2024 та ISO 9001:2015 /Amd 1:2024, вводять важливі оновлення відповідно до пунктів 4.1 і 4.2, наголошуючи на необхідності для організацій у харчовому ланцюзі оцінювати та вирішувати наслідки зміни клімату. Як коректно провести оцінку ризиків, пов’язаних зі зміною клімату, з визначенням можливих наслідків та конкретного впливу на діяльність організації, ланцюг постачання та безпечність продукції?

На запитання відповідає
Світлана Березова,
тренер-консультант консалтингової компанії ТОВ «ІСО БІЗНЕС-СТУДІЯ», головний аудитор за схемою сертифікації FSSC 22000 та міжнародними стандартами ISO 22000, HACCP, ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001

У лютому 2025 року набули чинності поправки до міжнародних стандартів ISO 22000:2018/Amd 1:2024 та ISO 9001:2015/Amd 1:2024, які вимагають від організацій враховувати ризики та можливості, пов’язані зі зміною клімату, у межах:

  • п. 4.1 «Розуміння організації та її контексту»;

  • п. 4.2 «Розуміння потреб і очікувань зацікавлених сторін».

Це означає, що підприємства харчового ланцюга тепер мають:

  1. Аналізувати потенційний вплив зміни клімату на діяльність підприємства і навпаки.

  2. Ідентифікувати відповідні зацікавлені сторони, що можуть мати вимоги та очикування, пов’язані зі зміною клімату.

  3. Включати ці фактори, вимоги та очікування у свою систему менеджменту безпечністю харчових продуктів (СМБХП) для ISO 22000 та систему менеджменту якості (СМЯ) для ISO 9001.

Як провести оцінку ризиків, пов’язаних зі зміною клімату?

1. Підприємство повинне визначити, чи є зміна клімату важливим для неї фактором.

Як це робимо: Підприємство розглядає зміну клімату як зовнішній фактор. Підприємство робить заяву про це в аналізі СМБХП / СМЯ з боку вищого керівництва (саме там вимагається задокументована інформація щодо оновлених даних про зовнішні та внутрішні фактори, які мають відношення до призначення підприємства і впливають на його здатність досягати наміченого(их) результату(ів) його системи менеджменту, щоб вище керівництво могло зробити адекватне стратегічне планування на наступний період із врахуванням всіх ризиків, що виходять із контексту).

Якщо буде визнано важливим фактором, зміну клімату необхідно враховувати при розробці, впровадженні та функціонуванні СМБХП / СМЯ. Залежатиме від таких факторів, як розташування та характер організації, галузь, тип процесів, продуктів і послуг тощо.

Визначення релевантних кліматичних факторів:

  • підвищення температури повітря, теплові хвилі;

  • зміни у кількості та розподілі опадів;

  • екстремальні погодні явища (повені, шторми, посухи);

  • забруднення повітря під пилових бур;

  • проблеми з водними ресурсами під час аномальної спеки або повені;

  • збільшення частоти перебоїв в енергопостачанні через пошкодження енергоінфраструктури;

  • зміна кліматичних зон, що впливає на сільське господарство, та інше.

Потенційні наслідки для підприємств харчового ланцюга

Кліматичний фактор

Наслідок для підприємства

Вплив на ланцюг постачання

Вплив на якість та безпечність продукції

Спека, теплові хвилі

Перевантаження холодильних установок, зростання витрат на енергію для створення відповідного мікроклімату для інфраструктури, персоналу, продукції.

Переміщення небезпечних комах до людей (отруйні павуки, бджоли, оси, шершні).

Збільшення кількості пожеж

Погіршення умов доставки замороженої / охолодженої продукції.

Деформація пакування.

Збільшення погіршення самопочуття у персоналу.

Погана якість повітря через пожежі чи забруднення

Ризик розмноження патогенів, погіршення якісних характеристик продукції у разі порушення ланцюжка холоду.

Ризик потрапляння сторонніх домішок через пошкодження упаковки.

Концентрація діоксидів та продуктів горіння у сировині / готовій продукції

Несезонні заморозки та амплітудні коливання температуриПідвищення цін на ринкуПотреба у пошуку нових постачальників, що знаходяться на більшій відстані, які не зазнали впливу під час вирощування рослинної сировиниВтрата рівня врожайності та якісних характеристик продукції рослинного походження

Повені / зливи

Пошкодження та затоплення території, будівель та споруд, обладнання

Порушення ланцюгів постачання сировини / готової продукції.

Пошкодження продукції.

Збої в роботі

Концентрація мікотоксинів у сировині / готовій продукції.

Контамінація брудною водою, підвищений ризик мікробіологічного забруднення.

Втрата товарної якості продукції

ПосухиДефіцит води, що використовуються підприємствами для технічних та технологічних потреб,  зростання її вартості

Зменшення врожайності ягід, овочів, зернових тощо.

Зменшення надоїв молока

Погіршення якості кормів, що призведе до втрати поживної цінності продукції тваринного походження.

Формування умов для інвазії патогенів

Шторми, перебої з енергієюЗупинка виробництваНестабільність постачанняВтрата контролю над кліматичними умовами зберігання (температура, вологість)

Також можуть бути ідентифіковані і можливості, наприклад, під час спеки надходження сировини з меншою вологістю (зернові, олійні культури), що дозволяє зменшити витрати енергоресурсів на її сушіння.

Приклади заходів реагування на зміни клімату

Ризик

Заходи управління

Переривання холодового ланцюга під час аномальної спекиРезервні холодильні установки, моніторинг температури, аварійні генератори
Дефіцит води для виробничих потребДоговори з альтернативними постачальниками води, програми економії води
Затримки транспортування через погодні катаклізмиСтворення запасів сировини, альтернативні маршрути постачання
Мікотоксини в зернових через посухуВхідний контроль сировини, лабораторні дослідження, співпраця з надійними постачальниками

Завантажуйте форму Оцінки кліматичних ризиків.

 

2. Підприємство повинне визначити, чи наявні зацікавлені сторони, які мають відношення до СМБХП / СМЯ, вимоги чи очікування, пов’язані зі зміною клімату.

Приклади зацікавлених сторін, які можуть мати вимоги та очікування, пов’язані зі зміною клімату:

  • держава: законодавчі та регламентувальні вимоги, зобов’язання щодо звітності (наприклад, законодавча база України щодо боротьби зі зміною клімату), дозволи (наприклад, щодо викидів CO₂), ліцензії;

  • замовники: очікують, що постачальники запровадять стійкі практики, сертифікацію ISCC EU та ISCC PLUS; надаватимуть «carbon footprint declaration – Декларацію про вуглецевий слід»; вимоги, пов’язані зі зміною клімату, до таких процесів, як закупівля, виробництво, пакування, обслуговування, логістика тощо;

  • засновники / керуюча компанія: заяви та політика щодо реалізації заходів зі зменшення впливу своїх підприємств на зміну клімату (викидів парникових газів, витрат викопного палива – вугілля, нафти, газу тощо).

Коментар експерта

Як приклад, в межах Green Deal (Європейський зелений курс) – вимоги ЄС, як країн призначеного продажу: з 2025 року ПЕТ-пляшки повинні складатися щонайменше на 25 % з переробленого матеріалу, а через два роки ця частка зросте до 30 % – і потім буде поширюватися на інші пластикові вироби. 

Не використання перероблюваних/екологічних матеріалів (для зменшення вуглецевого сліду) призведе до неможливості експортувати продукцію в ЄС, а відповідно – втрата контрактів.

Пояснення:

1. Сертифікація ISCC EU стосується біопалива в межах Європейського Союзу і відповідає вимогам Директиви про відновлювані джерела енергії (RED), а ISCC PLUS – це ширший міжнародний стандарт, який охоплює різноманітні біоматеріали (включаючи сільськогосподарські, лісові, а також відходи) та ринки, такі як біопаливо, корми, харчові продукти та біологічні матеріали, для досягнення цілей циркулярної економіки. 

Така сертифікація дозволяє відповідати вимогам законодавства ЄС, зокрема Директиві про відновлювані джерела енергії (RED) та Директиві про якість палива (FQD), що вимагають скорочення викидів парникових газів за рахунок скорочення вуглецевого сліду та дотримання екологічних норм ЄС.

ISCC PLUS – це міжнародно визнана система сертифікації сталої закупівлі та використання сировини, що базується у тому числі на принципах: відсутність вирубки лісів; належна сільськогосподарська практика та інше.

2. Декларація про вуглецевий слід – це документ, що містить інформацію про загальну кількість парникових газів (вуглецевий слід) певного продукту, послуги чи діяльності, розраховану відповідно до міжнародних стандартів. Така декларація показує екологічний вплив і допомагає зменшити вплив на довкілля. 

3. Вуглецевий слід – це сукупність всіх парникових газів (включаючи CO₂, метан, закис азоту), які виділяються в результаті діяльності людини, продуктів чи послуг. Вимірюється в тоннах еквівалента вуглекислого газу (tCO₂e). Вказує на відповідальність за вплив на довкілля, зокрема на зміни клімату, і дозволяє моніторити цей вплив. 

4. Green Deal, або Європейський зелений курс  це пакет політичних ініціатив Європейського Союзу, спрямований на перетворення Європи на перший кліматично-нейтральний континент до 2050 року, що передбачає досягнення нульового рівня викидів парникових газів, розвиток сталої економіки та покращення якості життя. Він включає низку стратегій та планів дій у таких сферах, як енергетика, транспорт, сільське господарство, промисловість та боротьба із забрудненням, а також передбачає справедливу трансформацію, щоб ніхто не залишився осторонь. 

 

Приклади заходів щодо зменшення впливу підприємства на зміну клімату:

  • включення кліматичних положень у постачальницьку політику підприємства (пріоритетний вибір постачальників, що впроваджують заходи зі зменшення їх впливу на зміну клімату);

  • вибір постачальників сировини зі сталим походженням (наприклад, ISCC);

  • перехід на полімери із сертифікацією ISCC Plus;

  • диверсифікація постачальників;

  • використання переробленої сировини (наприклад, для виробників пакувальних матеріалів);

  • використання локальної сировини → скорочення транспортних викидів;

  • оптимізація логістики (скорочення холостих пробігів, залізничні перевезення);

  • оптимізація рецептів кормів (менше ресурсомістких компонентів);

  • використання відновлюваних джерел енергії у виробництві;

  • використання енергоефективних технологій та інфраструктури;

  • енергоефективні холодильні установки, перехід на використання нового покоління холодоагентів.

Пояснення:

  1. Використання відновлюваних джерел енергії – це виробництво та споживання електроенергії та тепла з постійно поновлюваних природних ресурсів, таких як сонце, вітер, вода (гідроенергія), біомаса (біогаз з відходів) та тепло Землі. Це екологічно чистіша альтернатива викопному паливу, яка зменшує викиди шкідливих речовин, сприяє енергетичній незалежності та сталого розвитку.

  2. Фреони як холодоагенти впливають на зміну клімату, оскільки вони є потужними парниковими газами, що затримують тепло в атмосфері та сприяють посиленню парникового ефекту. Деякі фреони також руйнують озоновий шар, що призводить до підвищення температури на Землі. Через їхній значний вплив на довкілля, використання шкідливих фреонів було обмежене і заборонене міжнародними угодами, а їх замінюють екологічно безпечніші холодоагенти.

  3. Інтеграція результатів у систему:

  • включити кліматичні ризики у реєстр ризиків НАССР;

  • оновити аналіз контексту організації (ISO 22000 п. 4.1 / ISO 9001 п. 4.1);

  • переглянути потреби зацікавлених сторін (ISO 22000 п. 4.2 / ISO 9001 п. 4.2): замовники та споживачі, постачальники, органи влади, місцеві громади;

  • визначити корекції та превентивні дії (наприклад, резервні постачальники, план дій у випадку перебоїв електроенергії, створення запасів тощо).

Коментар експерта

Впровадження поправок ISO 22000 та ISO 9001 щодо кліматичних ризиків не є формальністю. Це інструмент для:

  • підвищення стійкості бізнесу: виконання нових законодачих та регламентувальних вимог, зменшення вуглецевого сліду,

  • забезпечення безпечності та якості продукції,

  • збереження довіри зацікавлених сторін (ритейлу, замовників та споживачів, держави, сертифікаційних органів тощо).

Що буде перевіряти аудитор під час зовнішнього аудиту:

  1. Чи визначило підприємство, чи є зміна клімату актуальною проблемою?

  2. Чи відповідає рішення підприємства застосовним законодавчим і регламентувальним вимогам, що застосовуються до її продуктів і послуг?

  3. Чи узгоджується рішення підприємства з її договірними вимогами?

  4. Чи визначило підприємство наявність застосовних вимог щодо зміни клімату від відповідних зацікавлених сторін?

  5. Чи є вимоги замовників щодо зміни клімату, нульового викиду або вуглецевої нейтральності продукції?

  6. Чи є Політика та стратегія керуючої компанії (якщо застосовно)?

  7. Як ці вимоги зацікавлених сторін реалізовуються?