Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім

Плануємо виготовляти гранолу з підсолоджувачем (мальтитолом). Мальтитол належить до поліолів, а поліоли винесені окремо в списку поживних речовин. Виходить, що потрібно рахувати окремо цукри в продукті й окремо поліоли. Чи входять в розрахунок енергетичної цінності дані по поліолах? Чи враховується підсолоджувач мальтитол Е 965 (і) для Nutri-Score? Чи відсутній він у списку Non-nutritive sweeteners? Дані для Nutri-Score беруться лише за значеннями «за цукрами»? Які особливості маркування продукції з підсолоджувачами? Як розрахувати поживну цінність продукту?

На запитання відповідає
Алла Копусь,
менеджер систем якості

Інформація, яку необхідно вказувати на етикетці, в тому числі й про підсолоджувачі, регламентується Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (далі – Закон).

Норма закону

Стаття 1 Закону

«...

9) інформація про поживну цінність – дані про:

a) енергетичну цінність або

б) енергетичну цінність та вміст однієї або декількох таких поживних речовин:

жири (насичені, мононенасичені, поліненасичені);

вуглеводи (цукри, високомолекулярні спирти (поліоли), крохмаль);

сіль;

харчові волокна;

білки...».

Відповідно до частини другої статті 23 на етикетці має бути:

«2. Зміст обов’язкової інформації про поживну цінність харчових продуктів, зазначеної в частині першій цієї статті, може бути доповнено зазначенням вмісту однієї або декількох таких речовин:

1) мононенасичені жири;

2) поліненасичені жири;

3) поліоли..."».

Відповідно до статті 24 частини першої обчислення енергетичної цінності здійснюється за допомогою перевідних коефіцієнтів, наведених у додатку № 10 до вказаного вище Закону.

Коментар експерта

Таким чином, поліоли, в тому числі й мальтитол, входять в розрахунок енергетичної цінності, але дані по них надаються окремо.

Система розрахунку Nutri-Score враховує як цукор, насичені жири, сіль і калорії, так і білок, клітковину, фрукти, овочі, бобові та горіхи в 100 г або 100 мл продукту для розрахунку загальної оцінки поживності. Підсолоджувач мальтитол Е 965 (і) має бути врахований в Nutri-Score, хоча він може бути відсутнім у списку Non-nutritive sweeteners.

Нижче наводжу приклад розрахунку поживної цінності шоколадного батончика:

1. Розрахунок енергетичної цінності за складовими:

  • Кількість вуглеводів: 30 г
    • з них:
      • мальтитол Е 965 (і): 3 г
  • Кількість білків: 5 г
  • Кількість жирів: 10 г

2. Розрахунок енергетичної цінності:

  • Вуглеводи: 30 г * 4 ккал/г = 120 ккал
    • з них:
      • мальтитол Е 965 (і): 3 г* 2,4 ккал/г = 7,2 ккал
  • Білки: 5 г * 4 ккал/г = 20 ккал
  • Жири: 10 г * 9 ккал/г = 90 ккал

3. Сума енергетичної цінності:

120 ккал (вуглеводи, в тому числі мальтитол Е 965 (і) - 7,2 ккал) + 20 ккал (білки) + 90 ккал (жири) = 230 ккал.

Таким чином, енергетична цінність шоколадного батончика складає 230 ккал.