Плануємо виготовляти гранолу з підсолоджувачем (мальтитолом). Мальтитол належить до поліолів, а поліоли винесені окремо в списку поживних речовин. Виходить, що потрібно рахувати окремо цукри в продукті й окремо поліоли. Чи входять в розрахунок енергетичної цінності дані по поліолах? Чи враховується підсолоджувач мальтитол Е 965 (і) для Nutri-Score? Чи відсутній він у списку Non-nutritive sweeteners? Дані для Nutri-Score беруться лише за значеннями «за цукрами»? Які особливості маркування продукції з підсолоджувачами? Як розрахувати поживну цінність продукту?

Інформація, яку необхідно вказувати на етикетці, в тому числі й про підсолоджувачі, регламентується Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (далі – Закон).
Норма закону
Стаття 1 Закону
«...
9) інформація про поживну цінність – дані про:
a) енергетичну цінність або
б) енергетичну цінність та вміст однієї або декількох таких поживних речовин:
жири (насичені, мононенасичені, поліненасичені);
вуглеводи (цукри, високомолекулярні спирти (поліоли), крохмаль);
сіль;
харчові волокна;
білки...».
Відповідно до частини другої статті 23 на етикетці має бути:
«2. Зміст обов’язкової інформації про поживну цінність харчових продуктів, зазначеної в частині першій цієї статті, може бути доповнено зазначенням вмісту однієї або декількох таких речовин:
1) мононенасичені жири;
2) поліненасичені жири;
3) поліоли..."».
Відповідно до статті 24 частини першої обчислення енергетичної цінності здійснюється за допомогою перевідних коефіцієнтів, наведених у додатку № 10 до вказаного вище Закону.
Коментар експерта
Таким чином, поліоли, в тому числі й мальтитол, входять в розрахунок енергетичної цінності, але дані по них надаються окремо.
Система розрахунку Nutri-Score враховує як цукор, насичені жири, сіль і калорії, так і білок, клітковину, фрукти, овочі, бобові та горіхи в 100 г або 100 мл продукту для розрахунку загальної оцінки поживності. Підсолоджувач мальтитол Е 965 (і) має бути врахований в Nutri-Score, хоча він може бути відсутнім у списку Non-nutritive sweeteners.
Нижче наводжу приклад розрахунку поживної цінності шоколадного батончика:
1. Розрахунок енергетичної цінності за складовими:
- Кількість вуглеводів: 30 г
- з них:
- мальтитол Е 965 (і): 3 г
- з них:
- Кількість білків: 5 г
- Кількість жирів: 10 г
2. Розрахунок енергетичної цінності:
- Вуглеводи: 30 г * 4 ккал/г = 120 ккал
- з них:
- мальтитол Е 965 (і): 3 г* 2,4 ккал/г = 7,2 ккал
- з них:
- Білки: 5 г * 4 ккал/г = 20 ккал
- Жири: 10 г * 9 ккал/г = 90 ккал
3. Сума енергетичної цінності:
120 ккал (вуглеводи, в тому числі мальтитол Е 965 (і) - 7,2 ккал) + 20 ккал (білки) + 90 ккал (жири) = 230 ккал.
Таким чином, енергетична цінність шоколадного батончика складає 230 ккал.