15.08.2025
Захист харчової продукції: методи оцінювання вразливості системи

Тетяна Литвиненко,
cертифікований аудитор, консультант з розробки та впровадження систем менеджменту на відповідність міжнародним стандартам ISO 9001, ISO 22000 (Система НАССР)
Для ефективного захисту харчової продукції у міжнародній практиці застосовують різні методи оцінювання вразливості. Найбільш дієвими з них є:
CARVER plus Shock, розроблений FDA (застосовний для Food Defense);
метод, розроблений SSAFE (застосовний для Food Fraud).
Важливо
FDA (англ. Food and Drug Administration – управління продовольством та медикаментами) – Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (США), що відповідає за регулювання та контроль за безпечністю:
харчових продуктів;
біологічно активних добавок;
ліків;
вакцин;
медичних приладів;
ветеринарної продукції;…
Переглянути матеріал можуть лише передплатники системи або користувачі демодоступу