16.12.2025
Валідація та верифікація ефективності технологічних процесів на виробництві за принципами НАССР
Сергій Чорний,
кандидат ветеринарних наук, штатний аудитор ТОВ «ДКС Сертифік Україна»
Під час розробки, впровадження та подальшого функціонування системи менеджменту безпечності харчових продуктів (СМБХП) на підприємстві значна кількість спеціалістів стикається з типовими запитаннями: «Що таке валідація та верифікація? У чому між ними різниця? Як їх практично реалізувати та належно документально оформити?»
Аналіз нормотворчих актів
Відповідно до Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», валідація визначається як перевірка і забезпечення об’єктивних…
Переглянути матеріал можуть лише передплатники системи або користувачі демодоступу
На цю тему
28.10.2025
Вилучення та відкликання невідповідної або потенційно небезпечної харчової продукції з ринку
21.10.2025
Контроль за безпечністю харчової сировини