Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
09.12.2025
Безпечність харчових продуктів: «рослинне м'ясо» і «рослинне молоко»

Держпродспоживслужба нагадує визначення термінів, наведених у Законі України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»:

  • продукти рослинного походження – гриби, ягоди, овочі, фрукти та інші харчові продукти рослинного походження, призначені для споживання людиною;

  • харчовий продукт тваринного походження – молоко, м’ясо, риба, молюски і ракоподібні, у тому числі свіжі, охолоджені або заморожені, яйця, мед, їх похідні та інші продукти, виготовлені з частин тварин, окремих їх органів та/або тканин, призначені для споживання людиною;

  • новітній харчовий продукт чи інгредієнт – харчовий продукт чи інгредієнт, який суттєво відрізняється від звичайних харчових продуктів або інгредієнтів, що присутні на ринку, який повинен бути оцінений з точки зору його впливу на здоров’я споживача.

Цим же законом визначено, що державну реєстрацію та ведення державних реєстрів новітніх харчових продуктів, харчових добавок, ароматизаторів, ензимів, вод питних мінеральних відповідно до встановлених критеріїв, а також затверджує показники безпечності харчових продуктів та інших об’єктів санітарних заходів здійснює центральний орган виконавчої влади, що формує та забезпечує реалізацію державної політики у сфері охорони здоров’я (МОЗ).

Реалізація новітніх харчових продуктів, які не зареєстровані відповідно до вимог цього закону, забороняється.

Згідно із Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» інформація про харчовий продукт не повинна вводити в оману, зокрема щодо характеристик харчового продукту. На маркуванні обов’язково має бути вказаний склад продукту, для можливості здійснення свідомого вибору споживачем.

Законом України «Про рекламу» передбачено, що основними принципами реклами є: законність, точність, достовірність, використання форм та засобів, які не завдають споживачеві реклами шкоди. Водночас заборонено поширення інформацію щодо товарів, виробництво, обіг чи ввезення на митну територію України яких заборонено законом.

Здійснення виробництва, розповсюдження реклами, здійснення заходів рекламного характеру з використанням таких назв харчового продукту як «м'ясо на рослинній основі», «страви з рослинного м’яса», «рослинне м'ясо» та похідні від них не є порушенням законодавства, за умови, що виробництво, обіг чи ввезення на митну територію України таких харчових продуктів здійснено з урахуванням вимог наведених законів.


 

Джерело: Держпродспоживслужба