Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
28.10.2025
Безпечність харчових продуктів: розшифровуємо популярні написи на продуктах

Держпродспоживслужба нагадує, що привабливі фрази на упаковках, які обіцяють «здорові» властивості продукту, можна зазначати лише за чітких умов, визначених законодавством. А саме:

  • «Безкалорійний продукт» – справді безкалорійним вважається лише той, що має до 4 ккал на 100 мл (або до 0,4 ккал на порцію для підсолоджувачів);

  • «Без додавання цукру» – це означає, що цукор чи інші підсолоджувачі не додавалися. Але якщо він є природно – потрібно чесно написати: «містить цукор природного походження»;

  • «З дуже низьким вмістом солі (натрію)» – дозволено, лише якщо продукт має не більше 0,04 г натрію (або еквівалент солі) на 100 г чи 100 мл. Це твердження не застосовується до природних мінеральних вод та інших вод;

  • «Знежирений» / «Без жиру» – дозволено лише, якщо в продукті до 0,5 г жиру на 100 г або 100 мл. А от фрази типу «знежирено на 30%» – не можна;

  • «Джерело омега-3 жирних кислот» – лише коли в складі достатньо корисних жирних кислот: 0,3 г альфа-ліноленової або 40 мг EPA+DHA на 100 г / 100 ккал.


 

Джерело: Держпродспоживслужба