Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
Зміни законодавства
29.10.2025
Безпечне пакування харчових продуктів: в Україні буде діяти новий закон

19 листопада 2025 року набирає чинності Закон України «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами» № 2718-IX.

Цей закон запроваджує сучасні європейські стандарти безпечності для всіх матеріалів, що контактують із харчовими продуктами – від упаковки, посуду, тари та кришок до обладнання, що використовується у виробництві харчів.

Що змінюється?

Вперше на законодавчому рівні встановлюються чіткі вимоги до безпечності харчової упаковки та матеріалів, які не повинні виділяти у продукти шкідливих речовин чи сторонніх запахів.

Закон зобов’язує виробників та імпортерів:

  • впровадити належну виробничу практику (GMP);

  • декларувати відповідність матеріалів встановленим вимогам;

  • контролювати міграцію хімічних речовин із упаковки в продукти;

  • проводити наукову оцінку ризиків;

  • забезпечувати правильне маркування упаковки.

Перехідний період

Матеріали та предмети, виготовлені до 19 листопада 2025 року, можуть перебувати в обігу до завершення строку придатності.

Цитата

«Тобто бізнес матиме час для планової заміни упаковки, а споживачі — поступовий перехід на безпечні матеріали. Це рішення дозволить уникнути дефіциту пакувальних матеріалів і водночас забезпечить дотримання вимог безпеки» – Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук.

Навіщо це потрібно?

Мета закону – захистити здоров’я споживачів, гармонізувати українські стандарти з нормами Європейського Союзу та гарантувати, що кожна упаковка, у якій зберігаються продукти, є безпечною для людини.

Після впровадження цих вимог українські виробники отримають можливість виходити на європейські ринки з пакуванням, яке відповідає цивілізованим вимогам якості.

Безпечна упаковка – це не лише турбота про якість продуктів, а й про здоров’я людей.

Крок за кроком Україна впроваджує стандарти, які діють у країнах ЄС.

Джерело: Держпродспоживслужба