Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
19.01.2024
Маркування заморожених продуктів

Заморожені продукти давно уже стали невід’ємною частиною асортименту не тільки великих супермаркетів, але й маленьких магазинів. В замороженому вигляді продається м'ясо, риба, морепродукти, напівфабрикати, овочі, фрукти тощо. Сьогодні ми нагадаємо споживачам деякі законодавчі вимоги для маркування таких товарів.

На маркуванні заморожених продуктів обов’язково має бути вказана інформація, що передбачена статтею 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

Пунктом 6 статті 17 зазначеного Закону передбачено: якщо харчовий продукт вкритий крижаною глазур’ю (для заморожених продуктів) кінцевому споживачу надається інформація про загальну кількість харчового продукту (з урахуванням кількості глазурі) та кількість або відсотковий вміст крижаної глазурі у такому харчовому продукті.

Крім того, відповідно до Гігієнічних вимог до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною, затверджених наказом Мінагрополітики від 14.09.2022 № 682, маркування швидкозаморожених харчових продуктів має також містити зазначену нижче інформацію:

  1. назва харчових продуктів повинна включати слово «швидкозаморожений»;
  2. період зберігання швидкозаморожених харчових продуктів кінцевим споживачем або закладом громадського харчування;
  3. температура зберігання та/або тип необхідного обладнання для зберігання;
  4. позначення, що ідентифікує партію, до якої належать швидкозаморожені харчові продукти;
  5. надпис «Не заморожувати повторно після розморожування».


Шрифт маркування на етикетці харчового продукту має бути чітким, розбірливим і контрастним. Висота малих літер має дорівнювати або перевищувати 1,2 мм. Якщо площа упаковки менша за 80 кв. см, то висота малих літер повинна бути не меншою від 0,9 мм. Окремо (кольором, шрифтом, стилем) має бути виділена інформація про алергени, які містяться у складі харчового продукту.

 

Джерело: Держпродспоживслужба