Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
19.03.2024
Затверджено професійний стандарт «Кухар закладу освіти»

В Україні розроблено чіткі вимоги до знань, навичок і компетентностей кухарів закладів освіти – 15 березня 2024 року Національна агенція кваліфікацій внесла в Реєстр кваліфікацій професійний стандарт «Кухар закладу освіти».

Професійний стандарт розроблено в межах реформи шкільного харчування, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською. 

Розробником професійного стандарту є ГО «Національна асоціація громадського харчування». Над стандартом працювали представники ГО «Національна асоціація громадського харчування», Проєктного офісу реформи шкільного харчування, Міністерства освіти і науки України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, ГО «Культфуд», а також висококваліфіковані фахівці закладів вищої, професійно-технічної освіти та підприємств, які забезпечують харчування дітей.

Професійний стандарт пройшов етап публічного громадського обговорення, коли всі охочі зробити свій внесок у формування вимог до компетентностей фахівців, які забезпечуватимуть харчуванням дітей, могли подати свої пропозиції та зауваження. Після ґрунтовного аналізу відповідні корективи були внесені в текст стандарту.

В професійному стандарті визначені професійні кваліфікації, а також наведено документи, що підтверджують професійні кваліфікації, вимоги до стажу роботи, професійних навичок та підвищення професійної кваліфікації. Також, наразі чітко визначеними є трудові функції осіб, які забезпечуватимуть харчуванням дітей у школах та дитячих садочках, а також їх компетентності, знання, уміння та аспекти відповідальності в ході виконання трудових функцій.

Джерело: Держпродспоживслужба