Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
Зміни законодавства
12.07.2023
Скасовують необхідність отримувати висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи виробниками та імпортерами нехарчової продукції

В Україні з 1 жовтня 2023 року наберуть чинності окремі положення нового Закону "Про систему громадського здоров'я" № 2573-IX, які скасують необхідність отримувати висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи виробниками та імпортерами нехарчової продукції.

Коментар експерта

ЄБА вже близько 10 років наголошує на необхідності скасування цього висновку, оскільки такого документа немає в країнах – членах Європейського Союзу, де вимоги до нехарчової продукції встановлюються окремими регламентами, які регулюють вимоги до побутової техніки, мийних засобів, косметичних виробів тощо.

 

Україна вже давно стала на шлях європейської інтеграції та прийняла понад сотню технічних регламентів, розроблених на основі директив ЄС та величезну кількість гармонізованих європейських стандартів, які встановлюють вимоги до тієї чи іншої нехарчової продукції.

Попри це, а також необхідність підтверджувати відповідність продукції вимогам зазначених технічних регламентів, в українському законодавстві (а саме в Законі № 4004-XII, який був прийнятий ще в 1994 році та скасовується 1 жовтня нормами Закону №2573-IX) залишались норми щодо необхідності отримання ще й висновку санітарно-епідеміологічної експертизи.

 

Коментар експерта

Компанії вимушені були витрачати час та фінансові ресурси на отримання зайвого дозвільного документа. Так, на такий висновок компанія могла очікувати кілька місяців. Водночас без цього висновку бізнес не мав можливості реалізовувати свою продукцію/товари (побутова техніка, мийні засоби, косметичні вироби тощо).

 

Тобто скасування вимоги отримання такого висновку з 1 жовтня 2023 року не лише відповідає курсу України на інтеграцію до ЄС, а й спростить умови ведення бізнесу в Україні.

Джерело: ЛІГА.Бізнес