
Держпродспоживслужба інформує, що у межах наближення національного законодавства до стандартів Європейського Союзу у Верховній Раді України більшістю голосів було ухвалено в другому читанні законопроєкт «Про матеріали і предмети, що призначені для контакту з харчовими продуктами» (№ 4568). Закон набере чинності через 3 роки після його опублікування.
За цей час Уряд спільно з іншими органами виконавчої влади мають розробити нормативно-правові акти та забезпечити первинне наповнення державного реєстру.
Важливо
Закон спрямований на забезпечення належного захисту здоров'я громадян та інтересів споживачів і поширюється на предмети та матеріали, у тому числі на активні та інтелектуальні предмети, а також матеріали, розміщені на ринку України, які в готовому виді:
- призначені для контакту з харчовими продуктами;
- вже контактують з харчовими продуктами й були призначені для цієї мети;
- ймовірно можуть контактувати з харчовими продуктами або переносити свої складові на харчові продукти за звичайних чи прогнозованих умов використання.
Йдеться про пакувальні матеріали для харчових продуктів, зокрема:
- папір;
- картон;
- фольга;
- плівка;
- скло;
- деревина;
- текстиль;
- пластик тощо.
А також посуд і кухонне приладдя та матеріали, з яких вони вироблені:
- кераміка;
- метал;
- скло тощо.
Крім того, охоплено матеріали, які містить пакування:
- фарби;
- клеї;
- лаки;
- силікони;
- воски;
- смоли тощо.
Важливо
Державний контроль і нагляд в галузі безпечності харчових продуктів, в тому числі й предметів, що з ними контактують, належить до компетенції Держпродспоживслужби.
Закон імплементує в національне законодавство положення низки актів ЄС, а саме:
- Регламенту Європейського Парламенту та Ради (ЄС) 1935/2004 від 27 жовтня 2004 року щодо матеріалів та виробів, що контактують з харчовими продуктами, яким скасовуються Директиви 80/590/ЄЕС та 89/109/ЄЕС;
- Регламенту Європейського Парламенту та Ради (ЄС) 282/2008 від 17 березня 2008 року щодо переробленої пластмаси та виробів, призначених для контакту з харчовими продуктами;
- Регламенту Комісії (ЄС) 2023/2006 про належну виробничу практику матеріалів та виробів, призначених для контакту з харчовими продуктами;
- Регламенту Комісії (ЄС) 450/2009 від 29 травня 2009 року щодо активних та «інтелектуальних» матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами.