Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
Зміни законодавства
08.11.2022
Верховна Рада України прийняла Закон, що гарантує безпечність пакування харчових продуктів

Держпродспоживслужба інформує, що у межах наближення національного законодавства до стандартів Європейського Союзу у Верховній Раді України більшістю голосів було ухвалено в другому читанні законопроєкт «Про матеріали і предмети, що призначені для контакту з харчовими продуктами» (№ 4568). Закон набере чинності через 3 роки після його опублікування.

За цей час Уряд спільно з іншими органами виконавчої влади мають розробити нормативно-правові акти та забезпечити первинне наповнення державного реєстру.

Важливо

Закон спрямований на забезпечення належного захисту здоров'я громадян та інтересів споживачів і поширюється на предмети та матеріали, у тому числі на активні та інтелектуальні предмети, а також матеріали, розміщені на ринку України, які в готовому виді:

  • призначені для контакту з харчовими продуктами;
  • вже контактують з харчовими продуктами й були призначені для цієї мети;
  • ймовірно можуть контактувати з харчовими продуктами або переносити свої складові на харчові продукти за звичайних чи прогнозованих умов використання.

Йдеться про пакувальні матеріали для харчових продуктів, зокрема:

  • папір;
  • картон;
  • фольга;
  • плівка;
  • скло;
  • деревина;
  • текстиль;
  • пластик тощо.

А також посуд і кухонне приладдя та матеріали, з яких вони вироблені: 

  • кераміка;
  • метал;
  • скло тощо.

Крім того, охоплено матеріали, які містить пакування:

  • фарби;
  • клеї;
  • лаки;
  • силікони;
  • воски;
  • смоли тощо.

Важливо

Державний контроль і нагляд в галузі безпечності харчових продуктів, в тому числі й предметів, що з ними контактують, належить до компетенції Держпродспоживслужби.

Закон імплементує в національне законодавство положення низки актів ЄС, а саме:

  • Регламенту Європейського Парламенту та Ради (ЄС) 1935/2004 від 27 жовтня 2004 року щодо матеріалів та виробів, що контактують з харчовими продуктами, яким скасовуються Директиви 80/590/ЄЕС та 89/109/ЄЕС;
  • Регламенту Європейського Парламенту та Ради (ЄС) 282/2008 від 17 березня 2008 року щодо переробленої пластмаси та виробів, призначених для контакту з харчовими продуктами;
  • Регламенту Комісії (ЄС) 2023/2006 про належну виробничу практику матеріалів та виробів, призначених для контакту з харчовими продуктами;
  • Регламенту Комісії (ЄС) 450/2009 від 29 травня 2009 року щодо активних та «інтелектуальних» матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами.
Джерело: ЮРЛІГА