Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
03.09.2025
Роз'яснення Держпродспоживслужби: як отримати експлуатаційний дозвіл?

Експлуатаційний дозвіл потрібен підприємствам, які працюють із продуктами тваринного походження (м’ясо, молоко, риба, яйця, мед) або з іншими харчовими продуктами, що вважаються підвищеного ризику.

Держпродспоживслужба роз'яснює алгоритм отримання такого документа.

Крок 1. Подати заяву

Оператор ринку звертається через центр надання адміністративних послуг до територіального органу Держпродспоживслужби та подає:

  • офіційно підписану заяву;

Крок 2. Обстеження потужності

Не пізніше 15 календарних днів з дня отримання заяви фахівці Держпродспоживслужби виїжджають на підприємство та перевіряють:

  • чи відповідають приміщення й обладнання вимогам;

  • чи дотримуються гігієнічні норми;

  • чи забезпечено умови для виробництва безпечних харчових продуктів.

Крок 3. Рішення

  • якщо все відповідає вимогам – приймається рішення, що підприємство отримує експлуатаційний дозвіл на необмежений строк;

  • якщо встановлено, що потужність відповідає вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів лише щодо інфраструктури та обладнання – приймається рішення щодо видачі тимчасового експлуатаційного дозволу строком на три місяці.

Крок 4. Вартість і термін дії

  • отримання дозволу – платна послуга, що становить 0,17 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня календарного року, в якому подано заяву. Адміністративний збір за видачу або поновлення експлуатаційного дозволу дорівнює 0,17 мінімальної заробітної плати, що станом на 2025 рік складає 1 360 грн;

  • після підтвердження оплати територіальний орган видає рішення протягом 2 робочих днів;

  • дозвіл видається безстроково, якщо порушень немає – він діє, доки підприємство не припиняє діяльність або не буде скасований рішенням Держпродспоживслужби;

  • тимчасовий експлуатаційний дозвіл видається на 3 місяці – інфраструктураи та обладнання відповідає вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. Продовжується строк до 6 місяців з дня видачі – якщо за результатами повторного інспектування потужності усунуто окремі невідповідності вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, але потужність все ще не відповідає всім вимогам зазначеного законодавства.

Крок 5. Реєстрація

Усі видані дозволи вносяться до  Державного реєстру операторів ринку та потужностей, на які видано експлуатаційний дозвіл.

Джерело: Держпродспоживслужба