Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
24.06.2025
Держпродспоживслужба долучилася до презентації Методичних настанов для виробників молока та малих переробників

Відбулася презентація Методичних настанов щодо дотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів на потужностях із первинного виробництва молока та/або на малих переробних потужностях, до якої долучились фахівці Держпродспоживслужби.

Захід відбувася за підтримки швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) та зібрав понад 350 учасників: виробників молока, представників малих молочних підприємств, освітніх установ, українських та міжнародних експертів.

Цитата

«Вже майже 10 років в законодавчому полі існує вимога щодо впровадження процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, НАССР. Втім актуальними залишається для малих переробників саме способи реалізації цих вимог. Тому настанови стануть актуальними і для операторів ринку молока та молочних продуктів, і для фахівців Держпродспоживслужби», – зазначив Анатолій Гамза, т.в.о. заступника директора департаменту – начальник управління державного контролю та обліку операторів ринку Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби.

Методичні настанови розроблені Асоціацією виробників молока та ГО «Гільдія ремісничих сироварів» за підтримки QFTP з урахуванням особливостей ремісничого виробництва. Документ покликаний допомогти господарствам та операторам ринку впроваджувати вимоги законодавства, зокрема щодо гігієни, безпечності та системи HACCP.

У настановах висвітлено:

  • шляхи контролю небезпечних факторів на етапах утримання тварин і виробництва сирого молока;

  • практичні поради з впровадження процедур, заснованих на принципах HACCP;

  • вимоги до гігієни персоналу, водопостачання, інвентарю, поводження з алергенами;

  • підходи до простежуваності, відкликання продукції та ведення документації;

  • рекомендації з навчання працівників.

У заході також взяли участь представники FACEnetwork – Європейської мережі виробників ремісничих сирів та молочних продуктів. Вони поділилися європейським досвідом визнання та підтримки фермерського виробництва.

Довідка

Погоджений Міністерством аграрної політики та продовольства України текст настанов доступний за посиланням. З інфографікою про ключові напрацювання настанов можна ознайомитися тут

 

Джерело: Держпродспоживслужба