
Сьогодні відзначається Всесвітній день безпечності харчових продуктів. Ця дата була визначена Генеральною Асамблеєю ООН у грудні 2018 року і закріплена у резолюції A/RES/73/250.
Цей день покликаний нагадати, що відповідальний підхід до питань харчової безпечності є запорукою збереження здоров’я та профілактики захворювань, пов’язаних із харчуванням.
Безпека харчових продуктів важлива на всіх етапах від виробництва та збору врожаю, перероблення, зберігання, розподілу, аж до приготування та споживання їжі. Виробники й реалізатори продуктів харчування мають дотримуватися низки правил, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я. В Україні засади державної політики в цьому питанні визначаються національним законодавством, гармонізованим з міжнародними стандартами Європейського Союзу.
В цей день закликаємо бути відповідальними виробниками, постачальниками, споживачами та всі разом працювати над питаннями безпечності харчових продуктів. Дотримуймось законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, впроваджуймо заходи, спрямовані на попередження, виявлення та зниження ризиків виникнення небезпек харчового походження, забезпечуймо належну якість продуктів і доступ до них для кожного!