Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім

ДСТУ 7159:2010 «Консерви. Соки відновлені. Загальні технічні умови» посилається за мікробіологічними показниками пастеризованих соків на Інструкцію про порядок санітарно-технічного контролю консервів на виробничих підприємствах, оптових базах, в роздрібній торгівлі та на підприємствах громадського харчування (І 4.4.4.077-01), яка втратила чинність. Де знайти вимоги та норми допуску за мікробіологічними показниками пастеризованих соків, які чинні сьогодні? 

На запитання відповідає
Марина Рибченко,
юрист компанії коворкінг «Генератор» ТОВ «Генератор 193»

Наказом Державного підприємства «УКРНДНЦ» від 13.10.2021 № 350  з «01» липня 2022 року були прийняті національні стандарти, зокрема такі, що стосуються вимог та норм до соків: 

В зазначених національних стандартах міститься посилання на документ, затверджений Постановою Головного державного санітарного лікаря України від 07.11.2001 № 140 І 4.4.4.077-01 «Інструкція про порядок санітарно-технічного контролю консервів на виробничих підприємствах, оптових базах, в роздрібній торгівлі та на підприємствах громадського харчування» (далі – Інструкція І 4.4.4.077-01). Втім Наказом Міністерства охорони здоров’я від 21.08.2023 № 1504 Інструкція І 4.4.4.077-01 втратила свою чинність і наразі вважається не чинним документом. 

Коментар експерта

Проаналізувавши інші чинні національні стандарти, які наявні у відкритому доступі, виявилося, що усі такі стандарти, зокрема ДСТУ 7159:2010 «Консерви. Соки відновлені. Загальні технічні умови», містять посилання на нечинний документ.

В Каталозі нормативних документів України наявні чинні:

  • ДСТУ EN 12137:2022 «Фруктові та овочеві соки. Визначення винної кислоти у виноградних соках. Метод високоефективної рідинної хроматографії»;

  • ДСТУ EN 12135:2022 «Фруктові та овочеві соки. Визначення вмісту азоту. Метод К’єльдаля».

Проте на сьогодні їх офіційно викладеного тексту в публічних базах немає.

У відкритих нормативних базах документів немає національного стандарту, який стосується пастеризованих соків і був офіційно виданий після скасування Інструкції І 4.4.4.077-01, а чинний Наказ Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження Мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів» від 19.07.2012 № 548 передбачає мікробіологічні критерії безпечності тільки для непастеризованих соків.

Коментар експерта

Що робити у цій ситуації, коли Ви – виробник пастеризованих соків?

У разі, якщо Ви виготовляєте продукцію, на яку немає чинних ГОСТ/ДСТУ, необхідне звернення до органів сертифікації або компаній в області технічного регулювання продукції з метою розробки технічних умов (ТУ) для соків. ТУ встановлюють вимоги до продукції, призначеної до самостійного постачання (виконання, надавання) та регулюють відносини між виробником (постачальником) та споживачем (користувачем). В ТУ має бути повний комплекс вимог до продукції, її виготовлення, контролювання, приймання та постачання. Органи сертифікації продукції в Україні також допоможуть отримати сертифікат відповідності продукції згідно з технічними умовами (ТУ).