ДСТУ 7159:2010 «Консерви. Соки відновлені. Загальні технічні умови» посилається за мікробіологічними показниками пастеризованих соків на Інструкцію про порядок санітарно-технічного контролю консервів на виробничих підприємствах, оптових базах, в роздрібній торгівлі та на підприємствах громадського харчування (І 4.4.4.077-01), яка втратила чинність. Де знайти вимоги та норми допуску за мікробіологічними показниками пастеризованих соків, які чинні сьогодні?

Наказом Державного підприємства «УКРНДНЦ» від 13.10.2021 № 350 з «01» липня 2022 року були прийняті національні стандарти, зокрема такі, що стосуються вимог та норм до соків:
ДСТУ 9125:2021 «Консерви. Соки та нектари фруктові. Технічні умови»;
ДСТУ 9126:2021 «Соки фруктові концентровані. Технічні умови».
В зазначених національних стандартах міститься посилання на документ, затверджений Постановою Головного державного санітарного лікаря України від 07.11.2001 № 140 І 4.4.4.077-01 «Інструкція про порядок санітарно-технічного контролю консервів на виробничих підприємствах, оптових базах, в роздрібній торгівлі та на підприємствах громадського харчування» (далі – Інструкція І 4.4.4.077-01). Втім Наказом Міністерства охорони здоров’я від 21.08.2023 № 1504 Інструкція І 4.4.4.077-01 втратила свою чинність і наразі вважається не чинним документом.
Коментар експерта
Проаналізувавши інші чинні національні стандарти, які наявні у відкритому доступі, виявилося, що усі такі стандарти, зокрема ДСТУ 7159:2010 «Консерви. Соки відновлені. Загальні технічні умови», містять посилання на нечинний документ.
В Каталозі нормативних документів України наявні чинні:
ДСТУ EN 12137:2022 «Фруктові та овочеві соки. Визначення винної кислоти у виноградних соках. Метод високоефективної рідинної хроматографії»;
ДСТУ EN 12135:2022 «Фруктові та овочеві соки. Визначення вмісту азоту. Метод К’єльдаля».
Проте на сьогодні їх офіційно викладеного тексту в публічних базах немає.
У відкритих нормативних базах документів немає національного стандарту, який стосується пастеризованих соків і був офіційно виданий після скасування Інструкції І 4.4.4.077-01, а чинний Наказ Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження Мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів» від 19.07.2012 № 548 передбачає мікробіологічні критерії безпечності тільки для непастеризованих соків.
Коментар експерта
Що робити у цій ситуації, коли Ви – виробник пастеризованих соків?
У разі, якщо Ви виготовляєте продукцію, на яку немає чинних ГОСТ/ДСТУ, необхідне звернення до органів сертифікації або компаній в області технічного регулювання продукції з метою розробки технічних умов (ТУ) для соків. ТУ встановлюють вимоги до продукції, призначеної до самостійного постачання (виконання, надавання) та регулюють відносини між виробником (постачальником) та споживачем (користувачем). В ТУ має бути повний комплекс вимог до продукції, її виготовлення, контролювання, приймання та постачання. Органи сертифікації продукції в Україні також допоможуть отримати сертифікат відповідності продукції згідно з технічними умовами (ТУ).