Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
20.08.2024
Безпечність харчових продуктів: маркування м’яса птиці

М'ясо птиці займає значну частку в раціоні кожного українця і тому багато звернень, що надходять до Держпродспоживслужби стосується саме цього продукту.

Для вдалого вибору м’яса птиці і частин з нього перед придбанням варто уважно ознайомитись з обов’язковою інформацією про харчовий продукт на маркуванні товару. Гігієнічними вимогами до м’яса птиці визначено, що на маркуванні м'яса птиці має бути зазначена додаткова інформація, а саме:

  • клас А або В, визначений відповідно до зазначених вище Гігієнічних вимог;
  • реєстраційний номер бойні чи переробного підприємства, за винятком випадків, коли оброблення та зняття м'яса з кісток здійснюється за місцем продажу;
  • у разі імпорту м'яса свійської птиці зазначається країна, де здійснено забій птиці.

 

Для віднесення до класу А тушка птиці та частина тушки птиці повинні додатково відповідати таким критеріям:

  • бути правильної форми, грудинка добре розвинута, широка, довга та м’ясиста, ніжки повинні бути м'ясисті.
  • допускається на грудинці, ніжках, спині, суглобах та кінцівках крил наявність незначної кількості невеликих пір'їнок, кореневих кінцівок пір’я та волосяного покриву (ниткоподібні пера).
  • певні пошкодження та знебарвлення дозволяються за умови, що вони малих розмірів та непомітні, а також не присутні на грудинці чи на ніжках. Кінцівки крил можуть бути відсутні;
  • на заморожених або швидкозаморожених тушках птиці не допускаються сліди морозоопіків, за винятком випадкових, невеликих та непомітних, які не присутні на грудях чи ніжках.

 

Тушки птиці та частини тушки птиці, що не відповідають наведеним вище вимогам, відносять до класу В.

Джерело: Держпродспоживслужба