Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
17.06.2024
До уваги українських експортерів рослинної продукції!

Україна займає провідні позиції у світовому співтоваристві як країна експортер зерна та продуктів рослинного походження. Для того, щоб покращувати свої позиції на світовому ринку дуже важливими умовами є:

  • збереження високої якості та безпечності української продукції;
  • відповідність вимогам країн-партнерів у міжнародній торгівлі (у тому числі і фітосанітарним вимогам).


Деякі країни вимагають, щоб до сільськогосподарської продукції застосовувалися фітосанітарні процедури та проведення фітосанітарної експертизи у період вегетації рослин.

Для того, щоб провести дані обстеження суб’єкт господарювання повинен завчасно звернутися до територіального органу Держпродспоживслужби із заявою на проведення фітосанітарних процедур та/або заявою про встановлення, підтвердження підтримання, поновлення офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільної від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів. Остання подається у разі якщо фітосанітарними заходами країни-імпортера або міжнародними договорами України передбачено, що об’єкти регулювання повинні походити із зон, місць і (або) ділянок виробництва, вільних від певного(их) карантинного організму або від певного шкідливого організму.

Також повідомляємо, що для проведення фітосанітарної експертизи (аналізів), а саме: вірусологічної, бактеріологічної експертизи методом імуноферментного аналізу (ІФА) та полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР) необхідно звертатися до лабораторії з врахуванням відповідної сфери акредитації лабораторії. Відомості щодо сфер акредитації лабораторій оприлюднено на офіційному вебпорталі Національного агентства з акредитації України.

Джерело: Держпродспоживслужба