Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім

Як правильно маркувати товари в проміжній (груповій) упаковці різних смаків продуктів, яка надалі вкладається в транспортну тару? Вся обов'язкова інформація на споживчому пакуванні зазначена. Ярлик з якою інформацією має бути прикріплений до продукції? 

На запитання відповідає
Оксана Петруша,
доцент кафедри експертизи харчових продуктів Навчально-наукового інституту харчових технологій Національного університету харчових технологій, кандидат технічних наук

Вимоги до будь-яких харчових продуктів, що фактично будуть куплені споживачем, визначені Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (далі – Закон). Якщо продукт реалізується згруповано (наприклад, кілька батончиків у спільній упаковці), то етикетка такого товару повинна містити всю необхідну інформацію згідно з вимогами статті 6 Закону.

Наразі діє постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання маркування харчових продуктів в умовах воєнного стану» від 03.03.2022 № 186, яка дещо спрощує підходи із маркування харчової продукції. Обов`язковими до нанесення на етикетку є такі позиції:

1. Назва харчового продукту;

2. Кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання;

3. Мінімальний термін придатності або дата «вжити до»;

4. Інформація про наявність речовин у харчовому продукті, які можуть спричинити алергічні реакції або непереносимість.