
Мінекономіки наказом від 16.10.2025 № 770 затвердило Методи відбору зразків та лабораторних досліджень (випробувань) для визначення мікробіологічних критеріїв харчових продуктів.
Ці Методи визначають процедури відбору зразків харчових продуктів та методи лабораторних досліджень (випробувань), що застосовуються для перевірки відповідності харчових продуктів Мікробіологічним критеріям для встановлення показників безпечності харчових продуктів.
Затверджені Методи є обов'язковими для:
державних ветеринарних інспекторів, державних інспекторів компетентного органу;
лабораторій;
операторів ринку.
Оператори ринку зобов'язані здійснювати відбір зразків харчових продуктів з метою перевірки відповідності мікробіологічним критеріям під час валідації та/або верифікації ефективності впроваджених процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (HACCP) або інших еквівалентних систем управління безпечністю та якістю харчових продуктів.
У разі необхідності оператори ринку, відповідальні за виробництво харчових продуктів, проводять дослідження (випробування) відповідно до розд. V Методів з метою перевірки відповідності таких продуктів установленим критеріям безпечності протягом усього терміну їх придатності.
Ця вимога, зокрема, поширюється на харчові продукти, готові до споживання, які здатні підтримувати ріст Listeria monocytogenes та можуть становити ризик для здоров'я споживачів, пов'язаний із забрудненням зазначеним мікроорганізмом.
Проведення зазначених досліджень (випробувань) може здійснюватися операторами ринку на засадах співпраці між собою.
Наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції 31 жовтня 2025 р. за N 1588/44994, набирає чинності з дня його офіційного опублікування та вводиться в дію з 1 січня 2026 року.