Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
21.01.2025
Безпечність харчових продуктів: термін придатності м’ясних, рибних і плодово-овочевих консервів

Держпродспоживслужба нагадує, що не варто споживати харчові продукти після закінчення терміну їх придатності, навіть якщо йдеться про продукти тривалого зберігання, зокрема м’ясні, рибні та плодово-овочеві консерви.

Такі консерви мають зберігатися в темному прохолодному місці, проте після закінчення терміну придатності від них краще відмовитись. Це пов’язано з тим, що сама тара (бляшана банка або кришка) можуть почати виділяти шкідливі речовини, а також є ризик накопичення ботулотоксину у самому харчовому продукті.

А у випадку, якщо консерву вже відкрили та рештки залишили в холодильнику – її вміст варто спожити якомога раніше!

Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» визначено:

  • якщо харчові продукти потребують спеціальних умов зберігання та/або умов використання, такі умови мають бути зазначені в інформації про харчовий продукт;

  • для забезпечення належного зберігання та використання харчових продуктів після відкриття упаковки в інформації про харчовий продукт може зазначатися інформація про умови зберігання та/або строк споживання після відкриття упаковки.

Джерело: Держпродспоживслужба