Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» визначено, який саме продукт може називатися натуральним.
Інгредієнт харчового продукту може називатися натуральним, якщо він відповідає всім таким вимогам:
1) вироблений лише з рослин, водоростей, грибів, харчових продуктів тваринного походження, мікроорганізмів, води природної мінеральної, морських мінеральних відкладень, морської води;
2) вироблений виключно із застосуванням одного або декількох процесів:
- фізичний (у тому числі екструзія, пастеризація, стерилізація), мікробіологічний, ферментативний. Ферментативний та мікробіологічний процеси заборонено використовувати для виробництва речовин, які не зустрічаються в природі;
- використання та/або додавання води питної;
- видалення одного або декількох компонентів;
- коригування рівня pH.
Якщо всі інгредієнти харчового продукту відповідають зазначеним вимогам, у назві такого продукту може міститися визначення «виготовлений з натуральних інгредієнтів» або інші похідні від нього.
Вимоги до процесів, із застосуванням яких здійснюється виробництво натуральних харчових інгредієнтів, натуральних харчових продуктів та/або їх окремих видів затверджує центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я за зверненням зацікавлених осіб (на основі наукового обґрунтування та/або відповідних положень законодавства Європейського Союзу, документів відповідних міжнародних організацій).