Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
Зміни законодавства
01.09.2024
Моніторинг законодавства: зміни, впроваджені у серпні

Пропонуємо ознайомитися з останніми змінами у законодавстві (за період із 01.08.2024 до 31.08.2024) та врахувати їх у роботі й документації. 

Назва

Характеристика

Набрання чинності

Нормативні документи, що набрали чинності / Прийняті нормативні документи

Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 10 січня 2019 р. N 10» від 18.07.2024 № 830

Змінами передбачається удосконалення критеріїв та процедури уповноваження акредитованих лабораторій, у тому числі референс-лабораторій для проведення лабораторних досліджень (випробувань) зразків, відібраних у межах здійснення державного контролю.

Критерії уповноваження акредитованих лабораторій, у тому числі референс-лабораторій, актуалізовані відповідно до вимог Регламенту (ЄС) № 2017/625 Європейського Парламенту та Ради

24.08.2024

Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24 листопада 2023 р. N 1239» від 30.07.2024 № 859

Список продукції доповнено товарами згідно з кодами УКТЗЕД. Загалом доповнюються переліки живих тварин, товарів м’ясної та рибної продукції, субпродукції, готової та консервованої риби; кондитерські вироби, плоди, горіхи соки плодові та овочеві.

До переліку сільськогосподарської продукції, яка має обмежений строк зберігання, додано бджолині матки, капусту головчасту, кольрабі, цвітну, капусту листову; корнішони, салат латук і цикорій (свіжі або охолоджені).

До переліку продукції, яка має особливий режим зберігання, додано олію ріпакову або гірчичну та їх фракції,  філе окремих видів риб, м’ясо заморожене та інше

01.08.2024

Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до порядків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 р. N 738» від 02.08.2024 № 871

Зміни до Порядку надання грантів на створення садівництва, ягідництва та виноградарства, передбачають, зокрема:

  • розширений перелік регіонів для вирощування кісточкових порід. Збільшено загальну площу для посадок персику, абрикосу, обліпихи, малини, смородини, аґрусу, ожини, порічки за рахунок зменшення загальної площі посадок під лохиною та чорницею;
  • уточнений період, протягом якого отримувач гранту на сад зобов’язаний створити відповідну кількість сезонних робочих місць;
  • виключена вимога щодо встановлення системи зрошення та водозабору для винограду.


Постановою також розширено коло потенційних отримувачів грантів на сад та теплицю, зокрема, які:

  • перебувають та провадять господарську діяльність на територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси;
  • здійснюють виробництво (без додавання спирту) та/або реалізацію вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових

07.08.2024

Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру хімічних речовин» від 20.08.2024 № 946

Затверджений Порядок визначає механізм ведення Державного реєстру хімічних речовин (далі – Реєстр).

У Реєстрі зазначається така інформація про хімічну речовину:

  • назва хімічної речовини відповідно до номенклатури Міжнародного союзу теоретичної і прикладної хімії;
  • інші назви хімічної речовини (тривіальні назви, торгові назви, абревіатура) (за наявності);
  • реєстраційний номер, встановлений Хімічною реферативною службою (номер CAS) (за наявності);
  • класифікація небезпечності хімічної речовини відповідно до Технічного регламенту класифікації небезпечності, маркування та пакування хімічної продукції;
  • результати випробувань фізико-хімічних властивостей хімічної речовини та інформація про розповсюдження та перетворення хімічної речовини у довкіллі;
  • результати токсикологічних та екотоксикологічних досліджень;
  • похідні безпечні рівні впливу хімічної речовини на здоров'я людини (DNEL) та показники прогнозованої концентрації, що не спричиняє небезпечного впливу (PNEC), отримані відповідно до додатка I до Технічного регламенту щодо безпечності хімічної продукції;
  • інструкції з безпечного використання хімічної речовини відповідно до пунктів 4–5 додатка VI до Технічного регламенту щодо безпечності хімічної продукції;
  • аналітичні методи виявлення хімічних речовин у випадку їх викиду у довкілля або безпосереднього впливу на людину – у разі, якщо їх зазначення вимагається в інформації, що додається до заяви про проведення державної реєстрації хімічної речовини відповідно до додатків IX або X до Технічного регламенту щодо безпечності хімічної продукції

22.08.2024

Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про підписання Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Індія про співпрацю у галузях сільського господарства та харчової промисловості» від 21.08.2024 № 783-р

Угода передбачає співпрацю в таких сферах:

  1. Обмін інформацією щодо законів, стандартів і зразків продукції, що становлять взаємний інтерес.
  2. Обмін інформацією між відповідними науково-дослідними інститутами в галузі сільського господарства та харчової промисловості щодо науково-практичної діяльності (ярмарки, виставки, конференції, симпозіуми тощо).
  3. Проведення спільних наукових досліджень з генетики, селекції, біотехнології, захисту рослин, збереження продуктивності ґрунтів, механізації, водних ресурсів тощо та взаємного застосування наукових результатів.
  4. Обмін досвідом у галузі тваринництва на основі сучасних наукових досліджень та технологій з метою збільшення високопродуктивних молочних порід великої рогатої худоби та обміну генетичними ресурсами тощо.
  5. Обмін досвідом у сфері рослинництва, зокрема зернових та зернобобових культур (технології вирощування, управління дослідженнями, зберігання, переробка та збут).
  6. Обмін досвідом у сфері насінництва на основі сучасних технологій; обмін інформацією щодо сертифікації насіннєвого матеріалу відповідно до законодавства Сторін.
  7. Співробітництво у сфері експертизи сортів рослин та захисту прав на сорти рослин обмін зразків насіння на вигідних умовах, в тому числі за принципом давай і бери.
  8. Вивчення ефективності та можливості реалізації різних видів зрошення, в тому числі мікрозрошення, що включає в себе крапельне зрошення.
  9. Проведення наукових досліджень щодо ефективного використання різних добрив для їх подальшої реєстрації.
  10.  Співробітництво у сфері торгівлі сільськогосподарською та продовольчою продукцією.
  11.  Сприяння створенню спільних підприємств та обмін інформацією щодо розвитку ринків збуту продовольчих товарів.
  12.  Обмін інформацією та методологією щодо ефективного використання харчових та пакувальних технологій.
  13.  Співробітництво в галузі сільськогосподарських досліджень та питань безпечності харчових продуктів та їх стандартів.
  14.  Співробітництво в аквакультурі та рибному господарстві, зокрема: обмін досвідом у сфері технологій аквакультури риб та безхребетних, управління національним фондом рибогосподарських водних об'єктів України та Індії та їх раціональне використання для цілей аквакультури тощо.


Угода набирає чинності з дати її підписання і діє протягом п'яти років

21.08.2024

Наказ Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження вимог до харчових ароматизаторів, вимог до харчових добавок та вимог до харчових ензимів» від 08.01.2024 № 45

Наказом затверджено:

  1. Вимоги до харчових ароматизаторів;
  2. Вимоги до харчових добавок;
  3. Вимоги до харчових ензимів.


Також скасовано дію Наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження Санітарних правил і норм по застосуванню харчових добавок» від 23.07.1996 № 222

22.08.2024

Наказ Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження Змін до Порядку нотифікації (надання) інформації про косметичну продукцію» від 19.07.2024 № 1264

Цим документом скорочено перелік даних, які потрібно нотифікувати для однокомпонентного та мультикомпонентного косметичного продукту. Зокрема, із зазначеного переліку виключено дані щодо статусу надання на ринку.

Також уточнюється, що дані про відсутність у складі косметичного продукту CMR-речовин надаються за винятком випадків, коли використання дозволено або обмежено додатками 3–6 до Технічного регламенту.

При нотифікації (наданні) інформації про косметичну продукцію мають бути додані графічний файл маркування / графічні файли маркування та, за потреби, що визначається на розсуд керівника або уповноваженого працівника відповідальної особи, фотографія зразка упаковки

03.08.2024

Наказ Міністерства економіки України «Про внесення змін до наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 12 березня 2021 року N 536-21» від 09.07.2024 № 16370

Документом встановлюються чіткі вимоги до реєстрації географічних зазначень для сільськогосподарських товарів, харчових продуктів та спиртних напоїв. У ньому детально описано, хто має право на реєстрацію, які документи необхідно подати, і як оформити специфікацію товару.

Нові правила адаптовані до регламентів Європейського Союзу. Це означає, що українські географічні зазначення тепер можуть бути офіційно визнані і захищені на території ЄС

16.08.2024

Наказ Міністерства внутрішніх справ «Про затвердження Змін до Правил пожежної безпеки в Україні» від 11.07.2024 № 474

Правила пожежної безпеки в Україні доповнено новою главою «Електрогенеруюче обладнання»

 

14.08.2024

Нормативні документи, що втратили чинність

Назва

Характеристика

Втрата чинності

Наказ Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження Санітарних правил і норм по застосуванню харчових добавок» від 23.07.1996 № 222

Наказ втратив чинність згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження вимог до харчових ароматизаторів, вимог до харчових добавок та вимог до харчових ензимів» від 08.01.2024 № 45

22.08.2024