Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
Зміни законодавства
26.03.2021
Мінекономіки підготувало нові вимоги до маркування харчових продуктів

Мінекономіки завершило підготовку та оприлюднило для громадського обговорення євроінтеграційний проєкт наказу, яким буде затверджено Порядок і спеціальні вимоги до маркування харчових продуктів, для яких обов’язковим є зазначення країни походження або місця походження.

 Цей Порядок застосовуватиметься для маркування таких харчових продуктів:

  • м’ясо великої рогатої худоби;
  • свинини; 
  • курятини; 
  • баранини й козлятини; 
  • їстівних субпродуктів великої рогатої худоби та свійської птиці (свіжих, охолоджених та морожених; коди УКТ ЗЕД: 0201, 0202, 0203, 0204, 0206 10 95, 0206 29 91, 0207);
  • меду (код УКТ ЗЕД: 0409); 
  • необробленої оливкової олії (virgin olive oil) (код УКТ ЗЕД: 1509 10) і оливкової олії екстракласу (extra virgin olive oil) (код УКТ ЗЕД: 1509 10 20), вироблених в Україні або ввезених (пересланих) на митну територію України, на всіх етапах їхньої реалізації. 

 

Відповідно до цього Порядку усі підприємці, що здійснюють діяльність, пов’язану з виробництвом та/або реалізацією м’яса та субпродуктів з тварин, зазначених вище, зобов’язані будуть запровадити та використовувати систему ідентифікації та комплексну систему реєстрації, яка полягатиме у:

  • забезпеченні взаємозв’язку між номером партії м’яса та субпродуктів, які постачаються кінцевим споживачам або закладам громадського харчування, з партією або партіями м’яса, з яких складається пакування або маркована партія (останні мають містити однакові зазначення країни походження або місця походження);
  • маркування м’яса та субпродуктів має містити інформацію про країну, в якій відбувалося вирощування тварин (з урахуванням критеріїв, передбачених у Порядку), країну, де здійснили забій, та/або країну походження.


В указаних у Порядку випадках маркування м’яса та субпродуктів крім обов’язкової інформації про харчові продукти, передбаченої в розділі ІІІ Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», також повинно містити інформацію щодо:

  • країни (країн) народження тварин;
  • країни (країн), де відгодовували тварин;
  • країни (країн), де здійснили забій тварин;
  • країни походження тварин;
  • країни розбирання або обвалювання м’яса в партії;
  • країни приготування подрібненого (січеного) м’яса;
  • номера або коду для посилання, що забезпечує зв’язок між м’ясом і твариною або групою тварин, з яких отримано м’ясо;
  • реєстраційного номера потужності, що є бійнею, де забито тварину або групу тварин, і назви країни, де вона знаходиться;
  • реєстраційного номера потужності з розбирання та обвалювання м’яса, де здійснювали операції з розбирання та обвалювання туші або партії туш, а також назви країни, де розташована така потужність.


Що ж стосується тих підприємців, які здійснюватимуть продаж нарізаного м’яса нефасованого, то останні зобов’язані будуть вести записи про:

  • дату виставлення на продаж мяса;
  • реєстраційний номер бійні, де тварин було забито;
  • реєстраційний номер потужності з розбирання та обвалювання м’яса, де здійснювали розбирання туш забитих тварин.


Крім цього, зазначені підприємці повинні надавати цю інформацію кінцевим споживачам на їхній запит.

Відповідно до цього Порядку маркування необробленої оливкової олії (virgin olive oil) (код УКТ ЗЕД: 1509 10) і оливкової олії екстракласу (extra virgin olive oil) (код УКТ ЗЕД: 1509 10 20) повинні будуть містити інформацію про походження, яке відповідатиме географічному регіону, де оливки було зібрано або де знаходиться екстракційний завод, на якому з цих оливок було виготовлено оливкову олію.

Маркування меду повинно містити зазначення країни походження або місця походження, де мед було зібрано, або назви одразу кількох країн, якщо це суміш меду.

Довідка

Передбачається, що проєкт наказу буде введено в дію лише через три роки з дня його офіційного опублікування, однак варто нагадати, що оператора ринку, який здійснює реалізацію харчових продуктів або кормів, чиє маркування не відповідає законодавству, може бути притягнуто до відповідальності у виді накладення штрафу:

  • на юридичних осіб – розміром від 30 000 грн до 180 000 грн);
  • на ФОП – від 18 000 грн до 120 000 грн) (ст. 65 Закону № 2042-VII).

 

Джерело: Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України