Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім

Чи необхідно вказувати кількість цукру на маркуванні міцного алкоголю (віскі, джин і т.д.)? Запитання виникло через наявність додатка № 4 «Перелік харчових продуктів, на які не поширюється вимога щодо зазначення обов'язкової інформації про поживну цінність» до Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» від 06.12.2018 № 2639-VIII. У додатку зазначено: «Напої з вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць».

На запитання відповідає
Катерина Шмирьова,
фахівець зі стандартизації, сертифікації та якості ТОВ «Котекна Україна Лімітед»

Якщо йдеться про віскі та джин, то вказувати кількість цукру на маркуванні необхідно. 

Для коньяків, сухих вин, шампанського та ігристих вин існують інші вимоги.

Виробники алкоголю повинні також виконувати вимоги Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.1995 № 481/95-ВР.