Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
16.06.2025
ЄС відкрив ринок для українського насіння олійних культур та буряка

Рада Європейського Союзу ухвалила рішення про визнання еквівалентності української системи сертифікації насіння буряка, соняшнику, ріпака та сої вимогам законодавства ЄС.

Рішенням внесено зміни до Директиви 2003/17/ЄС, що надає окремим країнам статус еквівалентності у сфері польових перевірок та виробництва насіння. Це означає, що насіння вищезазначених культур, вироблене та сертифіковане в Україні, відповідає стандартам ЄС та може експортуватися на ринок Євросоюзу.

Визнання еквівалентності підтверджує, що національні процедури України забезпечують ті самі гарантії щодо характеристик насіння, правил експертизи, ідентифікації та контролю, що й вимоги ЄС. Таким чином українські насіннєві компанії отримують нові можливості для експорту, а європейські компанії – для розширення географії виробництва.

Цитата

«Це історичне рішення стало результатом багаторічної роботи українських органів влади спільно з асоціаціями та експертами аграрної галузі. Його прийнято та підтримано Європейським парламентом і Радою ЄС», – підкреслив  Міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль.

Рішення набуде чинності через 20 днів після його офіційної публікації в Офіційному журналі ЄС.

Довідка

У 2020 році Європейський Союз визнав еквівалентність української системи сертифікації насіння зернових культур (Рішення № 2020/1544 від 21 жовтня 2020 року). Це дозволило експортувати до країн ЄС насіння пшениці, тритикале, вівса, ячменю, рису, жита, кукурудзи та сорго, вироблене в Україні.

 

Джерело: Міністерство аграрної політики та продовольства України