Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
02.05.2025
Експорт українських яблук до Канади: покрокові дії для експортера

На початку цього року Канада відкрила свій ринок для українських яблук. І важливим елементом цього процесу стало затвердження Канадським агентством з контролю якості харчових продуктів  Програми експорту українських яблук (Malus domestica) до Канади.

Держпродспоживслужба розробила дорожню карту для українського виробника із врахуванням українського законодавства та Програми, яка оприлюднена на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби у розділі «Міжнародне співробітництво» ‒ «Фітосанітарія» ‒ «Фітосанітарні вимоги країн»

По-перше, експортери, підприємства-виробники та пакувальники повинні бути зареєстровані в Держпродспоживслужбі та внесені до Переліку експортерів, виробників та пакувальників українського яблука до Канади.

Для включення особи до Переліку необхідно вжити заходів на всіх етапах виробництва щодо відсутності або наявності шкідливих організмів, що регулюються в Канаді. І ці заходи мають здійснюватися під контролем Держпродспоживслужби та підтверджуватись окремо для кожного маркетингового року актом про результати нагляду. Це важлива умова для подальшого експорту.

Тому перший крок майбутнього експортера звернутися до територіального органу Держпродспоживслужби за місцем провадження господарської діяльності для проведення обстеження місць виробництва (вирощування) та місць зберігання (сортування, пакування) щодо виявлення шкідливих організмів, що регулюються в Канаді та відповідності вимогам Програми.

Зазначаємо, що обстеження може проводитися одночасно на виявлення декількох видів шкідливих організмів у випадках відповідності фенологічних фаз періоду вегетації рослин та біології розвитку таких організмів. Держпродспоживслужба спільно із європейським проєктом EU4SaferFood підготували інформаційні матеріали, де детально розписано Порядок проведення обстеження.

Другий крок після проведення обстеження – направити лист-заяву та копію акта до Держпродспоживслужби. В листі обов’язково зазначити  інформацію англійською та українською мовами про адресу (юридичну та фактичну) підприємства виробника/пакувальника/експортера  та їх назви.  

І третій крок після внесення до Переліку – оформлення фітосанітарного сертифіката: для цього необхідно звернутися до відповідного територіального органу Держпродспоживслужби.

Варто зауважити, що на вимогу Канадського агентства з контролю якості харчових продуктів до того як буде виданий фітосанітарний сертифікат та відправлений вантаж з України, канадський імпортер має отримати дозвіл компетентного органу Канади на імпорт продукції.

Важливо

Держпродспоживслужба повинна мати можливість відстежити будь-яку невідповідну партію у пакувального підприємства та виробника.

Особа, включена до Переліку експортерів, виробників та пакувальників українського яблука до Канади має вжити заходів щодо захисту продукції під час зберігання, пакування, завантаження та транспортування від зараження шкідливими організмами.

Важливо

Виявлення регульованого шкідливого організму під час експортного контролю або під час контролю в пункті призначення призведе до негайного призупинення участі відповідального зареєстрованого експортера в Програмі на решту експортного сезону.

 


 

Джерело: Держпродспоживслужба