Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
Зміни законодавства
03.10.2024
Обов’язковий медичний огляд з 1 жовтня 2024 року зазнав змін

В Україні з 1 жовтня 2024 року набули чинності оновлені вимоги до організації й проведення профілактичних медичних оглядів працівників деяких професій, які передбачені Наказом Міністерства охорони здоров'я України «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 23 липня 2002 року № 280» від 08.11.2023 № 1925.

Насамперед зміни торкнулись переліків виробництв, професій та організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені не вакциновані особи або особи, хворі на визначені інфекційні хвороби.

Змінено також перелік інфекційних хвороб, носійство або захворювання на які є підставою для недопуску до виконання професійних обов’язків. Так, перелік було розширено інфекційними хворобами, що можуть викликати надзвичайні ситуації в системі громадського здоров’я, а натомість виключені такі, що не передаються від людини до людини.

Найбільших змін зазнав перелік необхідних обстежень для проведення обов’язкових медичних оглядів. Перелік доповнено обов’язковими лабораторними (загальний аналіз крові і сечі, глюкоза крові), інструментальними (вимірювання артеріального тиску та ЕКГ) і фізикальними обстеженнями. Враховуючи, що деякі сфери діяльності працівників, які проходять медичний огляд, пов’язані з щоденним безпосереднім контактом з людьми, до необхідних лікарів-спеціалістів додано лікаря-психіатра.

Флюорографія або рентгенологічне обстеження органів грудної клітини проводитиметься виключно за наявності факторів ризику наявності у працівника туберкульозної інфекції – після проходження анкетування.

Бактеріологічні дослідження (так звані «кишкова група» і «мазок на стафілокок») стали обов’язковими лише для працівників, які безпосередньо пов’язані з виготовленням та реалізацією продуктів харчування.

Вакцинація – найліпший засіб специфічної профілактики інфекційних хвороб. Вже з жовтня 2024 року, якщо працівник ризикує інфікуватися при виконанні професійних обов’язків та/або може інфікувати інших і проти зазначених інфекційних хвороб є специфічна профілактика, такий працівник не допускатиметься до роботи не маючи відповідного захисту.

Джерело: Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області