Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
Зміни законодавства
10.02.2023
Затверджено нові вимоги щодо етилового спирту

Кабінет Міністрів України постановою від 27.01.2023 № 77 затвердив:

  • вимоги до обліку, зберігання, відпускання, приймання і транспортування спирту етилового;
  • норми втрат спирту етилового під час зберігання та транспортування залізничним, водним і автомобільним транспортом.

 

Важливо

Документ набрав чинності 1 лютого 2023 року.

Вимоги встановлено до обліку, зберігання, відпускання, приймання і транспортування всіх видів спирту етилового, зазначених у товарних позиціях 2207 та 2208 згідно з УКТЗЕД.

 

Облік спирту етилового слід вести згідно з визначеними на підприємстві системою і формами внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності й контролю господарських операцій відповідно до Закону про бухоблік з огляду на особливості, визначені ПКУ та цими вимогами.

 

Важливо

Розпорядники акцизних складів забезпечують облік спирту на всіх етапах його руху на виробництві, під час зберігання, відпускання, приймання та транспортування, а також наявності та руху сировини відповідно до обраних на підприємстві форм бухгалтерського обліку шляхом формування первинних документів, реєстрів бухгалтерського обліку, інших документів у паперовій або електронній формі, які слід надавати для ознайомлення на вимогу постійного представника контролювального органу на акцизному складі та контролювальним органам під час перевірки.

Розпорядники акцизних складів, на території яких виробляється спирт етиловий, зобов’язані:

  • встановити та зареєструвати всі встановлені на акцизних складах витратоміри – лічильники спирту етилового та масові витратоміри на кожному місці отримання та відпускання спирту етилового в Єдиному державному реєстрі витратомірів – лічильників обсягу виробленого спирту етилового;
  • надіслати контролювальному органу технологічну схему їхнього встановлення;
  • формувати та подавати контролювальному органу дані про обсяг обігу спирту етилового.

 

Перевезення спирту етилового автомобільним транспортом у межах України здійснюють за умови наявності оформленої належним чином товарно-транспортної накладної на переміщення спирту етилового за формою, затвердженою наказом Мінтрансзв’язку від 28.04. 2005  № 154.

 

Коментар експерта

Для формування даних про обсяг обігу спирту етилового денатурованого, зокрема біоетанолу, які подаються контролювальному органу, кількість спирту етилового, отриманого з масових витратомірів, перераховується у декалітри 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20°C, відповідно до Методики перерахунку обсягу спирту етилового на 100-відсотковий спирт, приведений до температури 20°C, затвердженої Мінагрополітики, з точністю до сотих частин. Тисячні частини декалітра, менше ніж 0,005, відкидаються, а 0,005 і більше приймаються за одну соту декалітра.

Джерело: Урядовий портал