Згідно з Наказом МОЗ «Про затвердження мікробіологічних критеріїв для встановлених показників безпечності харчових продуктів» від 19.07.2012 № 548 E. coli визначають лише в «живих двостулкових молюсках та живих голкошкірих, живих оболонкових та живих черевоногих» (якщо звичайними словами, то молюски). І допустимий рівень 230 кліток (метод НВЧ) у 100 г м'яса або мантійної рідини. В Постанові Головного державного санітарного лікаря України «Про затвердження державних санітарних правил і норм "Мікробіологічні нормативи та методи контролю продукції громадського харчування"» від 07.11.2001 № 139 (постанова втратила чинність) E. coli не допускалися зовсім. Чи змінилися зараз допустимі рівні E. coli та чи говорить це про те, що зараз допускається якийсь рівень фекального забруднення в харчовому продукті, що не пройшов технологічне оброблення? Прохання зазначити посилання на нормативні чи інші документи.
Визначення терміна
Кишкова́ паличка (Escherichia coli, звичайно скорочується до E. coli, від лат. coli — «кишкова») — відкрита німецьким педіатром і мікробіологом Теодором Ешеріхом (нім. Theodor Escherich) — один з головних видів бактерій, що живуть у нижніх відділах кишківника ссавців, загалом…
Переглянути матеріал можуть лише передплатники системи або користувачі демо-доступу