Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім

Згідно з Наказом МОЗ «Про затвердження мікробіологічних критеріїв для встановлених показників безпечності харчових продуктів» від 19.07.2012 № 548 E. coli визначають лише в «живих двостулкових молюсках та живих голкошкірих, живих оболонкових та живих черевоногих» (якщо звичайними словами, то молюски). І допустимий рівень 230 кліток (метод НВЧ) у 100 г м'яса або мантійної рідини. В Постанові Головного державного санітарного лікаря України «Про затвердження державних санітарних правил і норм "Мікробіологічні нормативи та методи контролю продукції громадського харчування"» від 07.11.2001 № 139 (постанова втратила чинність) E. coli не допускалися зовсім. Чи змінилися зараз допустимі рівні E. coli та чи говорить це про те, що зараз допускається якийсь рівень фекального забруднення в харчовому продукті, що не пройшов технологічне оброблення? Прохання зазначити посилання на нормативні чи інші документи.

На запитання відповідає
Юрій Полівода,
керівник групи системи управління безпечністю харч. продуктів ПрАТ"Херсонський комбінат хлібопродуктів"

Визначення терміна

Кишкова́ паличка (Escherichia coli, звичайно скорочується до E. coli, від лат. coli — «кишкова») — відкрита німецьким педіатром і мікробіологом Теодором Ешеріхом (нім. Theodor Escherich) — один з головних видів бактерій, що живуть у нижніх відділах кишківника ссавців, загалом…

Переглянути матеріал можуть лише передплатники системи або користувачі демо-доступу

КупитиОтримати демо-доступ