Чи обов’язково зазначати на етикетці відомості про поживну та енергетичну цінність пива?

Трактування цього питання є двояким згідно з вимогами законодавства, тобто в одному випадку треба, а в іншому ні.
У Законі України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» вказано, що ці показники не потрібно наносити на етикетку.
Норма закону
Стаття 6. Перелік обов’язкової інформації про харчові продукти
1. З урахуванням винятків, передбачених цим розділом для фасованих харчових продуктів, обов’язковою для надання є така інформація:
...2) перелік інгредієнтів;
...4) кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів у випадках, передбачених цим Законом;
...11) для напоїв із вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць – фактичний вміст спирту у напої (крім продукції за кодом 2204 згідно з УКТ ЗЕД);
12) інформація про поживну цінність харчового продукту…
...8. Надання інформації, передбаченої пунктами 2, 4 і 12 частини першої цієї статті, не є обов’язковим для напоїв із вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць…
Але, якщо розглянути терміни та визначення Закону України «Про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального», то ньому зазначено ось що.
Норма закону
Стаття 1. Визначення основних понять і термінів
Пиво – насичений діоксидом вуглецю пінистий алкогольний напій із вмістом спирту етилового від 0,5 відсотка об’ємних одиниць, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, що належить до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2203;
Пиво безалкогольне – насичений діоксидом вуглецю пінистий напій, одержаний під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами з об'ємною часткою спирту не більше ніж 0,5 відсотка, отриманий шляхом діалізу або переривання головного бродіння, або виготовлення пивного сусла зі зниженою часткою сухих речовин у початковому суслі, що належить до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2202.
Враховуючи інформації з вказаних статей можна дійти наступного висновку:
- якщо пиво буде мати вміст спирту етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць, то у маркуванні не треба вказувати дані показників поживної та енергетичної цінності;
- якщо вміст спирту етилового становить від 0,5 до 1,2 відсотка об’ємних одиниць або це безалкогольне пиво, то у маркуванні треба вказувати дані показників поживної та енергетичної цінності.