10 жовтня 2024 року народні депутати відповідно до статті 131 Закону «Про Регламент Верховної Ради України» усунули неузгодженості в ухваленому 4 вересня Законі «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, у тому числі тих, що споживаються дітьми», який врегульовує питання, що стосується безпечності та якості харчових продуктів, і враховує найкращу світову практику щодо обмеження вмісту трансжирів.
Що передбачає ухвалений документ:
- встановити граничний вміст трансжирних кислот у харчових продуктах (не більше ніж 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті);
- заборонити використання пальмової олії в традиційних молочних продуктах;
- заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні;
- заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії в харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);
- зобов'язати операторів ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах;
- чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.
Довідка
Відповідно до ст. 131 Регламенту ВР у разі виявлення у поданому на підпис тексті закону редакційних неточностей або явних неузгодженостей між його положеннями Голова ВР може внести на розгляд Верховної Ради пропозиції щодо усунення таких неточностей чи неузгодженостей.
Питання щодо усунення неузгодженостей чи редакційних неточностей у прийнятому законі розглядається Верховною Радою без попереднього включення його до порядку денного пленарного засідання ВР у день внесення його Головою Верховної Ради за умови попереднього отримання народними депутатами документів, необхідних для розгляду питання та прийняття рішення.