Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
30.11.2023
Маркування молока і молочних продуктів – роз'яснення Держпродспоживслужби

Держпродспоживслужба звертає увагу споживачів, що статтею 6 Закону України «Про молоко та молочні продукти» заборонено використовувати жири та білки немолочного походження, будь-які стабілізатори і консерванти у виробництві традиційних молочних продуктів (масло, сир, сметана, ряжанка, кефір, сир кисломолочний).

Купуючи молоко і молочні продукти, споживач має можливість зробити свій вибір на основі отримання відповідної інформації про харчовий продукт, що зазначена на маркуванні, відповідно до Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

Інформація про харчовий продукт має бути точною, достовірною та зрозумілою для споживача та не вводити його в оману, зокрема щодо:

  1. Характеристик харчового продукту, у тому числі його категорії, характерних ознак, властивостей, складу, кількості, мінімального терміну придатності або дати «вжити до», країни походження або місця походження, способу виробництва (виготовлення);
  2. Приписування харчовому продукту непритаманних йому властивостей або наслідків споживання;
  3. Особливих характеристик харчового продукту, якщо аналогічні харчові продукти мають такі самі характеристики, зокрема шляхом підкреслення факту наявності або відсутності певних інгредієнтів та/або поживних речовин;
  4. Припущення за допомогою зовнішнього вигляду продукту, опису або графічних зображень про наявність у харчовому продукті певного компонента або інгредієнта, якщо насправді компонент або інгредієнт, який зазвичай присутній або використовується у даному харчовому продукті, замінено іншим компонентом або інгредієнтом.

Важливо

На період воєнного стану в Україні Кабінет Міністрів України ухвалив постанову від 03.03.2022 №186 «Деякі питання маркування харчових продуктів в умовах воєнного стану», якою тимчасово спрощено вимоги до обов’язкової інформації про продукт на маркуванні.

Джерело: Держпродспоживслужба