
Вимоги до організації системи поводження із харчовими відходами, що утворюються в закладах охорони здоров’я, зазначено у Державних санітарно-протиепідемічних правилах і нормах щодо поводження з медичними відходами, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 08.06.2015 № 325 (чинні, поточна редакція від 29.11.2022) (далі – Правила).
Відходи класу А
Епідемічно безпечні медичні відходи
Відходи категорії А – харчові відходи всіх відділень закладів охорони здоров’я, крім інфекційних, у тому числі венерологічних та фтизіатричних (п. 1 розділу IV Правил).
Коментар експерта
Збирання харчових відходів здійснюють роздільно від інших відходів у багаторазові місткості або одноразові пакети, встановлені у приміщеннях харчоблоків, їдальнях і буфетах.
Дозволено тимчасово зберігати харчові відходи в окремих спеціальних контейнерах за відсутності спеціально виділеного холодильного обладнання протягом не більше ніж 24 год. Має бути забезпечений запас контейнерів не менше ніж на одну добу. Контейнери для харчових відходів миють й дезінфікують після кожного очищення.
Такі харчові відходи дозволено перевозити автотранспортом, який використовують для перевезення твердих побутових відходів.
Харчові відходи класу А можуть бути захоронені на полігонах для твердих побутових відходів або частково утилізовані.
Відходи класу В
Епідемічно небезпечні медичні відходи
Відходи категорії В – харчові відходи з інфекційних відділень закладів охорони здоров’я.
Збирають такі відходи у місцях їхнього утворення впродовж робочої зміни.
Контейнери для зберігання відходів повинні бути:
- виготовлені з матеріалів, стійких до впливів механічних, високих та низьких температур, мийних та дезінфекційних засобів,
- закриватися кришками, чия конструкція не повинна допускати їхнього безконтрольного відкриття.
Відходи категорії В після знезараження передають на підприємства, які мають ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами та оснащені відповідним сертифікованим обладнанням.
Відповідно до п. 5.13 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом МОЗ і МОН від 17.04.2006 № 298/227, харчові відходи, що залишаються після приготування їжі на харчоблоці, залишки їжі після харчування дітей у групах необхідно збирати у спеціально помарковані місткості, які наповнюють не більше ніж на 2/3 об’єму. Незалежно від обсягу наповнення відходи виносять, вичищають наприкінці кожного дня, промивають дезрозчинами, які дозволені центральними органами виконавчої влади МОЗ України та готуються згідно з наданою інструкцією, потім промиваються гарячою водою і висушуються.
Перелік фактичних відходів заносять в журнал обліку.
Особливу увагу слід приділити харчовим відходам, що є частиною твердих побутових відходів.
Важливо
Харчові відходи становлять приблизно 30–50% у структурі твердих побутових відходів. Відсоткове співвідношення може змінюватися залежно від пори року. Наприклад, за статистичними даними, вміст харчових відходів у ТПВ навесні становить 20–25%, тоді як восени цей показник – 40–55%, що пов’язано з великою кількістю овочів і фруктів у раціоні в цей період.
Поводження з відходами, які є частиною твердих побутових здійснюють відповідно до Закону України «Про Управління відходами», який набрав чинності 09.07.2023.
Власники, користувачі, зокрема орендарі, джерел утворення побутових відходів, земельних ділянок укладають договори з юридичною особою, яка визначена виконавцем послуг на вивезення побутових відходів, здійснюють оплату таких послуг та забезпечують роздільне збирання твердих побутових відходів.
Важливо
Збирання та вивезення побутових відходів у межах певної території здійснює юридична особа, яка уповноважена на це органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах у порядку, встановленому КМУ, спеціально обладнаними для цього транспортними засобами.
Під час проєктування житлових будинків, громадських, виробничих, складських та інших споруд передбачають будівництво та облаштування контейнерних майданчиків для роздільного збирання і зберігання побутових відходів, контейнерів для побутових відходів.
Житлові масиви й внутрішньодворові території, дороги загального користування та інші об’єкти доброустрою населених пунктів, а також місця проведення масових заходів облаштовують контейнерними майданчиками, урнами для побутових відходів. Роздільне збирання побутових відходів здійснюють їхні власники згідно з методикою роздільного збирання побутових відходів, затвердженою центральним органом виконавчої влади.
Перевозять побутові відходи за допомогою спеціально обладнаних транспортних засобів.
Захоронення побутових відходів дозволено тільки на спеціально обладнаних для цього полігонах/звалищах.
Важливо
Термічне оброблення (спалювання) побутових відходів дозволено лише на спеціально призначених для цього підприємствах чи об’єктах. Спалювання побутових відходів дозволено лише для енергетичних цілей з метою отримання теплової та/чи електричної енергії.