
Держпродспоживслужба нагадує, що в українському законодавстві чітко визначено, які саме продукти є веганськими, а які – вегетаріанськими.
В обох випадках, у маркуванні харчового продукту можуть використовуватися слова «вегетаріанський» або «веганський» або його похідні, якщо:
на всіх етапах виробництва та обігу вживалися всі необхідні заходи для уникнення наявності речовин, які не споживаються веганцями та вегетаріанцями, крім випадків ненавмисного потрапляння таких речовин;
операторами ринку харчових продуктів та/або особами, що діють за їхнім дорученням, не проводилися на тваринах будь-які дослідження харчового продукту або інгредієнта.
А от різниця між вегетаріанськими та веганськими харчовими продуктами полягає в наявності в продукті інгредієнтів тваринного походження:
у веганських харчових продуктах – на жодній стадії виробництва якого не використовувалися інгредієнти тваринного походження;
у вегетаріанських харчових продуктах – на жодній стадії виробництва якого не використовувалися інгредієнти тваринного походження, крім таких інгредієнтів чи похідних із них:
молоко, молочні продукти, молозиво;
яйця чи яєчні продукти, отримані від живих тварин;
мед чи продукти бджільництва (прополіс, бджолиний віск тощо);
продукти, отримані з вовни живих тварин (ланолін тощо).