Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
02.07.2025
Безпечність харчових продуктів: вегетаріанські та веганські харчові продукти

Держпродспоживслужба нагадує, що в  українському законодавстві чітко визначено, які саме продукти є веганськими, а які – вегетаріанськими.

В обох випадках, у маркуванні харчового продукту можуть використовуватися слова «вегетаріанський» або «веганський» або його похідні, якщо:

  • на всіх етапах виробництва та обігу вживалися всі необхідні заходи для уникнення наявності речовин, які не споживаються  веганцями та вегетаріанцями, крім випадків ненавмисного потрапляння таких речовин;

  • операторами ринку харчових продуктів та/або особами, що діють за їхнім дорученням, не проводилися на тваринах будь-які дослідження харчового продукту або інгредієнта.

А от різниця між вегетаріанськими та веганськими харчовими продуктами полягає в наявності в продукті інгредієнтів тваринного походження:

  • у веганських харчових продуктах – на жодній стадії виробництва якого не використовувалися інгредієнти тваринного походження;

  • у вегетаріанських харчових продуктах – на жодній стадії виробництва якого не використовувалися інгредієнти тваринного походження, крім таких інгредієнтів чи похідних із них:

    • молоко, молочні продукти, молозиво;

    • яйця чи яєчні продукти, отримані від живих тварин;

    • мед чи продукти бджільництва (прополіс, бджолиний віск тощо);

    • продукти, отримані з вовни живих тварин (ланолін тощо).

Джерело: Держпродспоживслужба