Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
17.10.2022
Україна може стати лідером із виробництва біометану в Європі

В Україні 70% території припадає на сільськогосподарські землі – це найбільша площа в Європі, а відповідно – і найбільша кількість сировини для виробництва біометану.

Коментар експерта

Фахівці з Біоенергетичної асоціації України наголошують, що потенціал виробництва біометану в Україні становить до 10 млрд м3/рік. Водночас Україна є одним із найбільших видобувачів природного газу в Європі. Обсяги власного видобутку палива становлять 20–21,5 млрд кубометрів на рік, а щорічний обсяг його імпорту – у середньому 9–10 млрд кубометрів.

Імпортований газ можна замінити біометаном, а на додаток – його можна експортувати до ЄС через наявні газопроводи й для цього непотрібні інвестиції в оновлення чи створення додаткової інфраструктури.

Для того, щоб запустити галузь виробництва біометану ухвалено Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку виробництва біометану» № 1820-ІХ.

До кінця 2022 року запрацюють перші біометанові заводи:

  • на Чернігівщині – потужністю до 3 млн м3 палива на рік;
  • на Вінниччині – потужністю до 10 млн млн м3 палива на рік.

 

У 2023 році планують долучитися ще п'ять виробників.

За розрахунками Біоенергетичної асоціації, до 2030 року Україна здатна повністю замістити імпортований природний газ в обсязі до 10 млрд млн м3 палива на рік і в цій частині стати енергонезалежною.

Цитата

За словами Сергія Кравчука, генерального директора агрохолдингу «Галс Агро», якщо кожне з агропідприємств відведе усього 5–10% землі під вирощування енергетичних культур та збирання соломи для виробництва біометану, то Україна не тільки забезпечить власні потреби, а й зможе стати вагомим імпортером біометану у країни Європи. При цьому для господарств дохід з гектара ріллі зросте мінімум втричі у порівнянні з вирощуванням традиційних культур для експорту зернових.

 

Однак важливо пам’ятати: для того, щоб українські компанії змогли експортувати біометан, вони мають пройти міжнародну сертифікацію сталого розвитку та викидів парникових газів – ISCC.

Джерело: За матеріалами Мінагрополітики