Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
17.08.2021

ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ № __________

РІЗАЛЬНИКА М’ЯСОПРОДУКТІВ

 

1. Загальні положення

1.1. Інструкція з охорони праці різальника м’ясопродуктів встановлює вимоги безпеки під час виконання ним посадових обов’язків.

1.2. Інструкція з охорони праці різальника м’ясопродуктів розроблена на основі Закону України «Про охорону праці», іншого законодавства України про охорону праці та з урахуванням вимог галузевих нормативно-правових актів.

1.3. Працівники, які порушили вимоги цієї інструкції, несуть персональну відповідальність в установленому законодавством порядку.

1.4. Різальник м’ясопродуктів повідомляє безпосереднього керівника про усі ситуації, що можуть загрожувати життю і здоров'ю людей, про кожний нещасний випадок, який стався на виробництві у його присутності, про погіршення стану свого здоров'я, у тому числі про прояв ознак захворювання.

У разі прояву ознак респіраторного захворювання, підвищення температури, отруєння тощо працівник має залишитися вдома та звернутися за медичною допомогою, а у випадку перебування на робочому місці – повідомити безпосереднього керівника про прояви ознак захворювання, самоізолюватися, викликати спеціальний медичний транспорт.

1.5. Небезпечними і шкідливими факторами виробництва для працівника можуть бути:

  • ураження електричним струмом;
  • травмування гострими предметами;
  • удари;
  • недостатнє освітлення виробничої зони;
  • незадовільні метеорологічні умови у виробничих приміщеннях;
  • підвищений рівень шуму та вібрації.

1.6. Різальник м’ясопродуктів зобов'язаний дотримуватися правил внутрішнього трудового розпорядку, режиму праці та відпочинку і виконувати вимоги інструкції з охорони праці.

1.7. У випадках травмування і несправностей в устаткуванні різальник м’ясопродуктів має негайно припинити роботу і повідомити свого безпосереднього керівника про те, що трапилося, надати собі або іншому працівнику першу долікарську допомогу та організувати, за необхідності, транспортування потерпілого до лікувально-профілактичного закладу.

1.8. Працівник зобов'язаний знати та дотримуватися правил особистої гігієни:

  • приходити на роботу в чистому одязі і взутті;
  • постійно стежити за чистотою тіла, рук, волосся;
  • мити руки з милом після відвідування туалету, дотику з забрудненими предметами, після закінчення роботи.

1.9. Забороняється зберігати на своєму робочому місці пожежо- та вибухонебезпечні речовини.

1.10. За порушення (невиконання) вимог нормативно-правових актів з охорони праці працівник притягається до дисциплінарної, а у відповідних випадках – матеріальної та кримінальної відповідальності у порядку, встановленому законодавством.

1.11. Під час роботи працівник проходить: вступні інструктажі з охорони праці та пожежної безпеки, первинні інструктажі – на робочому місці та повторні: з охорони праці – двічі на рік, з пожежної безпеки - щорічно.

Результати інструктажу заносяться до «Журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці», в журналі після проходження інструктажу повинні бути підписи особи, яка інструктує, та різальника м’ясопродуктів.

1.12. На роботу в якості різальника м’ясопродуктів приймаються працівники, які досягли вісімнадцятирічного віку, пройшли медичний огляд.

1.13. Різальник м’ясопродуктів повинен:

          • виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку;
          • пам'ятати про особисту відповідальність за виконання правил охорони праці;
          • вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим при нещасних випадках;
          • вміти користуватись первинними засобами пожежогасіння.

1.14. Різальнику м’ясопродуктів забороняється:

  • використовувати електроприлади, які не відповідають вимогам Правил пожежної безпеки в Україні, інструкціям з пожежної безпеки, які діють на Підприємстві;
  • користуватися несправними електропобутовими приладами;
  • самостійно виконувати будь-який ремонт електричних пристроїв, пов'язаний з розбиранням корпусу, а також вносити зміни в конструкцію електроприладу;
  • експлуатація кабелів і проводів з пошкодженою ізоляцією або такою, що в процесі експлуатації втратила захисні властивості;
  • застосування саморобних подовжувачів;
  • загороджувати вентиляційні отвори електроприладів;
  • використовувати побутові електронагрівальні прилади без негорючих підставок та (або) в місцях, де їх застосування не передбачено нормативними документами, що діють на підприємстві;
  • використовувати саморобні побутові електронагрівальні прилади;
  • залишати працюючі електронагрівальні прилади без нагляду.

1.15. Колода для розрубування м'яса та кісток повинна встановлюватись на хрестовині або спеціальній підставці; зовні фарбується олійною фарбою. Періодично колоду спилюють і обстругують.

1.16. Колода для розрубування м'яса, обробні дошки повинні бути виготовлені з твердої породи дерева, мати рівну поверхню без тріщин.

Не допускається на них тріщини і задирки.

1.17. Сокири для рубки м'яса, ножі повинні мати гладкі, без задирок, зручні і міцно насаджені рукоятки.

Ріжучі частини необхідно заточувати регулярно і своєчасно.

1.18. Сокира на рукоятці повинна бути розклинена.

1.19. Ножі і мусати повинні мати на рукоятках запобіжні виступи.

1.20. Перенос гострих, ріжучих, колючих інструментів виконувати в чохлах, піхвах. Зберігати інструмент в пеналах.

 

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Залишити в гардеробі вуличний одяг, особисті речі. Прибрати з кишень колючо-ріжучі, крихкі та гострі предмети.

2.2. Одягти спецодяг: куртку білу бавовняну, фартух білий бавовняний, нарукавники білі бавовняні, берет або шапочка біла бавовняна.

2.3. Підготувати робочу зону для безпечного виконання роботи:

  • перевірити оснащеність робочого місця, справність обладнання, електропроводки на видимі пошкодження. При несправності повідомити безпосередньому керівнику про виявлені недоліки;
  • візуально перевірити ззовні достатність освітлення і справність вимикачів і розеток.

2.4. Різальник м’ясопродуктів початком роботи має підготувати до роботи використовувані інструменти та матеріали тощо.

2.5. Робоче місце різальника м’ясопродуктів повинно утримуватись в чистоті, захаращення робочих місць і проходів не допускається.

2.6. Виявлені перед початком роботи незначні порушення вимог безпеки різальник м’ясопродуктів може усунути власними силами, а при неможливості це зробити самостійно – повідомити про це керівника, вжити відповідних заходів щодо їх усунення. До усунення неполадок до роботи не приступати.

2.7. Перед початком роботи необхідно ретельно мити руки теплою водою з милом, а потім 0,2% розчином хлорного вапна, а потім знову помити теплою водою.

2.8. Перевірити, чи правильно загострені ножі, сокири, чи добре закріплені на ручках, чи немає на них тріщин, околів.

 

3. Вимоги безпеки під час виконання роботи

3.1. Різальник м’ясопродуктів має виконувати тільки ту роботу, по якій пройшов навчання, інструктаж з охорони праці і до якої допущений працівником, відповідальним за безпечне виконання робіт.

3.2. Не передоручати свою роботу стороннім особам.

3.3. Під час знаходження на робочому місці різальник м’ясопродуктів не повинен здійснювати дії, які можуть спровокувати нещасний випадок:

  • не палити в приміщеннях;
  • не торкатися оголених проводів;
  • не працювати на обладнанні мокрими руками;
  • не розмахувати гострими і ріжучими предметами;
  • працювати інструментами, ненадійно закріпленими на рукоятках.

3.4. Різальник м’ясопродуктів повинен дотримуватися правил переміщення в приміщенні і на території підприємства, користуватися тільки відведеними для руху проходами. Не захаращувати встановлені проходи і проїзди.

3.5. Різальник м’ясопродуктів має дотримуватися режиму праці та відпочинку в залежності від тривалості та виду трудової діяльності (раціональний режим праці та відпочинку передбачає дотримання перерв), зберігати і приймати їжу тільки у встановлених і спеціально обладнаних місцях.

3.6. Різальник м’ясопродуктів має дотримуватися вимог та приписів знаків безпеки, сигнальних кольорів і розмітки; вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим при нещасних випадках; знати номери телефонів для виклику екстрених служб (пожежної охорони, швидкої медичної допомоги, аварійної служби газового господарства і т.д.) і термінового інформування безпосереднього і вище стоячих керівників, місце зберігання аптечки, шляхи евакуації людей при надзвичайних ситуаціях.

3.7. Забороняється працювати при недостатньому освітленні й при місцевому освітленні.

3.8. Різальник м’ясопродуктів має стежити за чистотою повітря в приміщенні. При провітрюванні не допускати утворення протягів. Сміття необхідно збирати в спеціальні ємності і кожен день видаляти з приміщення.

3.9. Не допускаються до роботи працівники у стані алкогольного, наркотичного чи токсикологічного сп’яніння.

3.10. Розрубування мороженого м'яса треба проводити після його розмороження.

3.11. Розрубування м'яса необхідно проводити згідно зі схемою розрубування. При цьому в приміщенні для розрубування м'яса не повинно бути сторонніх осіб.

3.12. Виконувати розрубування м'яса треба обережно, щоб частинки, що відлітають, не попали в обличчя.

3.13. При роботі з ножем різальник повинен тримати лезо від себе. Не можна допускати різких рухів з ножем.

3.14. Гострий ніж або мусат треба тримати осторонь від інших працівників.

3.15. При роботі на машині для різання кісток необхідно слідкувати, щоб ріжуче полотно знаходилось в середній частині ободів і було забезпечене захисним уловлювачем частин кісток.

 

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Відключити електричне електрообладнання, що використовувалось під час роботи.

4.2. Привести в порядок робоче місце, прибрати сміття і відходи.

4.3. Робочий інструмент, столи, ємності помити, продезінфікувати згідно санітарних норм. Інвентар, інструмент протерти і сховати в призначене для них місце. Колючий, ріжучий інструмент покласти в чохли чи пенали.

4.4. Зачистити колоду ножем і посипати сіллю.

4.5. Повідомити керівника робіт про недоліки у роботі обладнання, що використовувалося, а також інші недоліки, що мали місце під час роботи.

 

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. В аварійній ситуації слід сповістити про небезпеку оточуючих людей і діяти відповідно до плану ліквідації аварій.

5.2. У разі виникнення загоряння або пожежі, необхідно негайно повідомити про це в пожежну частину та попередити оточуючих людей і вжити заходів для гасіння пожежі.

5.3. При травмуванні, отруєнні або раптовому захворюванні припинити роботу і звернутися за допомогою до медпрацівника, а в разі його відсутності – надати собі або іншим постраждалим першу долікарську допомогу і повідомити про те, що трапилося безпосередньому керівнику. Далі діяти за його вказівкою.

5.4. У ситуаціях, які загрожують життю та здоров'ю – покинути небезпечну зону.

5.5. При попаданні людини під дію електроструму необхідно негайно зупинити подачу електроструму до кімнати (відключити автомат на розподільному електрощітку чи рубильник).

5.6. Дії при ураженні електричним струмом:

- необхідно звільнити потерпілого від дії електричного струму, відключивши електрообладнання від джерела живлення, а при неможливості відключення - відтягнути його від струмоведучих частин за одяг або застосувавши підручний ізоляційний матеріал;

- за відсутності у потерпілого дихання і пульсу необхідно робити йому штучне дихання і непрямий (зовнішній) масаж серця, звернувши увагу на зіниці. Розширені зіниці свідчать про різке погіршення кровообігу мозку. При такому стані оживлення необхідно починати негайно, після чого викликати швидку медичну допомогу.

5.7. Дії при пораненні:

- для надання першої допомоги при пораненні необхідно розкрити індивідуальний пакет, накласти на рану стерильний перев’язувальний матеріал і зав’язати її бинтом;

- якщо індивідуального пакету немає, то для перев’язки необхідно використати чисту носову хустинку, чисту полотняну ганчірку тощо. На те місце ганчірки, що приходиться безпосередньо на рану, бажано накапати декілька капель настойки йоду, щоб одержати пляму розміром більше рани, а після цього накласти ганчірку на рану.

5.8. Дії при переломах, вивихах, ударах, розтягненні:

- при переломах і вивихах кінцівок необхідно пошкоджену кінцівку укріпити шиною, фанерною пластинкою, палицею, картоном або іншим подібним предметом. Пошкоджену руку можна також підвісити за допомогою перев’язки або хустки до шиї і прибинтувати до тулуба;

- при передбачуваному переломі черепа (несвідомий стан після удару голови, кровотеча з вух або рота) необхідно прикласти до голови холодний предмет (грілку з льодом або снігом, чи холодною водою) або зробити холодну примочку;

- при підозрі перелому хребта необхідно потерпілого покласти на дошку, не підіймаючи його, чи повернути потерпілого на живіт обличчям у низ, наглядаючи при цьому, щоб тулуб не перегинався з метою уникнення ушкодження спинного мозку;

- при переломі ребер, ознакою якого є біль при диханні, кашлю, чханні, рухах необхідно туго забинтувати груди чи стягнути їх рушником під час видиху.

5.9. Дії при теплових опіках:

- при опіках вогнем,- парою, гарячими предметами ні в якому разі не можна відкривати пухирі, які утворюються, та перев’язувати опіки бинтом;

- при опіках першого ступеня (почервоніння) обпечене місце обробляють ватою, змоченою етиловим спиртом; при опіках другого ступеня (пухирі) обпечене місце обробляють спиртом, 3 % марганцевим розчином або 4 % розчином таніну;

- при опіках третього ступеня (зруйнування шкіряної тканини) накривають рану стерильною пов’язкою та викликають лікаря.

5.10. Дії при кровотечі:

- для того, щоб зупинити кровотечу, необхідно підняти поранену кінцівку вверх, кровоточиву рану закрити перев’язувальним матеріалом (із пакета), складеним у клубочок, придавити її зверху, не торкаючись самої рани, потримати протягом 4 хвилин;

- при сильній кровотечі, яку не можна зупинити пов’язкою, застосовується здавлювання кровоносних судин, які живлять поранену область, за допомогою згинання кінцівок у суглобах, а також пальцями, джгутом або закруткою; при великій кровотечі необхідно терміново викликати лікаря.

 

________________________________          ________________                    ________________

(посада керівника підрозділу         (особистий підпис)                (прізвище, ініціали)

/організації/ - розробника

 

УЗГОДЖЕНО:

Керівник (спеціаліст)

служби охорони

праці підприємства                ______________       _______________

                                                (особистий підпис)   (прізвище, ініціали)

 

Юрисконсульт                      ______________        _______________

                                                 (особистий підпис)   (прізвище, ініціали)

 

Головний інженер                ______________        _______________

                                                 (особистий підпис)   (прізвище, ініціали)