Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім

Який глікемічний індекс готової локшини з додаванням спецій або без них? Як можна встановити глікемічний індекс у страві? 

На запитання відповідає
Альона Васюта,
керівник служби якості ТОВ «Салекс Абсолют»

Визначення терміна

Глікемічний індекс (ГІ) – це показник, який визначає, наскільки швидко будь-яка їжа, що містить вуглеводи, може підвищити рівень цукру в крові.

При цукровому діабеті рекомендовано вживати продукти з низьким та середнім глікемічним індексом, оскільки вони поступово підвищують рівень цукру в крові, запобігаючи різким коливанням, на відміну від продуктів з високим ГІ.  Класифікація продуктів згідно з АДА (Американська діабетична асоціація ): 

  • низький ГІ: 55 або менше;

  • середній ГІ: 56–69;

  • високий ГІ: 70 або більше.


Довідники за продуктами можна знайти  на сайті АДА. 

Також довідкову інформацію можна знайти за посиланням

Практика

Окрім ГІ, треба розраховувати глікемічне навантаження. Наприклад, у 100 грамах сухої гречки міститься 72 грами вуглеводів. Тобто при вживанні гречаної каші, приготованої зі 100 г сухої гречки, ми отримаємо 72 г вуглеводів. Вуглеводи в організмі людини ферменти розщеплюють до глюкози, яка всмоктується в кров у кишківнику. ГІ гречки дорівнює 45. Це означає, що вживання гречаної каші, приготованої зі 100 г сухої гречки, призведе до такої ж зміни цукру в крові в наступні дві години, як вживання 72 х 0,45 = 32,4 г чистої глюкози. За допомогою такого розрахунку визначають глікемічне навантаження (ГН).

Якщо конкретно по локшині швидкого приготування, то розрахунок матиме приблизно такий вигляд: 

ГІ=52 (низький рівень), але оскільки вуглеводів високий вміст (приблизно 57), то ГН=29,6, що є високим рівнем навантаження.