Нове підприємство з виробництва м'яса та м'ясних продуктів починає свою роботу, подає заяву на отримання експлуатаційного дозволу. Чи потрібно при проведенні інспектування представниками компетентного органу на відповідність законодавства оператору ринку надавати підтвердження застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках?
Щоб розібратися з отриманням експлуатаційного дозволу, звернімося до таких джерел:
- Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон);
- Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»;
- Порядок видачі експлуатаційного дозволу, форми експлуатаційного дозволу, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 № 930 (документ втратив чинність 24.07.2024);
- Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження форми акта, складеного за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР» від 08.08.2019 № 446;
- Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження форми акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю (інспектування) стосовно додержання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти та корми, здоров'я та благополуччя тварин» від 08.08.2019 № 447 (документ втратив чинність 01.03.2022);
- Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР), затверджені наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590;
- Порядок затвердження експортних потужностей, внесення та виключення їх з реєстру затверджених експортних потужностей, затверджений наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016 № 38 (далі – Порядок затвердження експортних потужностей).
Відповідно до частини сьомої статті 18 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», якщо за результатами інспектування або аудиту виявлено невідповідність, в акті державного контролю наводиться детальний опис відповідних порушень законодавства. Акт державного контролю складається у двох примірниках, один з яких вручається оператору ринку протягом трьох робочих днів з дня його складення. Форму акта затверджено Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 08.08.2023 № 1503.
В акті вказано повний перелік питань щодо проведення заходу державного контролю (інспектування), в який безпосередньо входять пункти про підтвердження застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.
Коментар експерта
Найбільш точну інформацію виробникові та консультацію щодо таких питань завжди надають інспектори у місцевих органах Держпродспоживслужби.