Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім

Чи допускається згідно з вимогами ISO 22000 встановлення у виробничих приміщеннях (дільниці приготування розчинів) інверторних кондиціонерів для забезпечення оптимальної температури в приміщенні (адже такі кондиціонери є джерелом мікробіологічного забруднення повітря)?

Чи повинна бути лише вентиляція припливно-витяжна і в приміщення повинно надходити готове кондиціоноване повітря?

На запитання відповідає
Світлана Березова,
тренер-консультант консалтингової компанії ТОВ «ІСО БІЗНЕС-СТУДІЯ», головний аудитор за схемою сертифікації FSSC 22000 та міжнародними стандартами ISO 22000, HACCP, ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001

Як показує багаторічний досвід провідних світових та вітчизняних промислових компаній ефективна робота сучасних підприємств неможлива без використання систем кондиціонування. Це обумовлюється багатьма факторами.

 

Важливо

На відміну від застарілих систем, сучасні промислові кондиціонери забезпечують контроль за температурою та вологістю на більш високому рівні.

Деякі системи можуть ефективно нагрівати повітря, знижуючи затрати на обігрівання приміщення штатними системами опалення.

Промисловий кондиціонер – це багатофункціональний комплекс, що має складну структуру і орієнтований на вирішення наступних задач:

  • забезпечення у виробничому приміщенні температурного режиму, який відповідав би санітарним вимогам та був комфортний для персоналу, – це суттєво підвищує працездатність, знижує втомлюваність та сприяє зростанню ефективності виробництва;
  • зволоження або навпаки осушення повітря для створення оптимальних мікрокліматичних умов і забезпечення працездатності чутливого обладнання;
  • фільтрація повітря та позбавлення його патогенних мікроорганізмів відповідно до санітарних норм і нормативів виробництва (наприклад, у харчовій, фармацевтичній та інших галузях з аналогічними вимогами).

 

Фактично, під час процесу охолодження/нагрівання кондиціонер забирає повітря з приміщення, охолоджує/нагріває його, пропускаючи його через випарник, і викидає його назад в приміщення. Поряд з випарником в кондиціонері також є компресор, який стискає газ (холодоагент) в кондиціонері для його охолодження, що, своєю чергою, охолоджує внутрішнє повітря з приміщення.

Параметри вентиляції для різних зон підприємств (у т.ч. харчового виробництва) визначені у ДБН В.2.5-67:2013 «Опалення, вентиляція та кондиціювання». У цьому документі встановлено вимоги щодо:

  • проєктування систем опалення і внутрішнього теплопостачання;
  • загальнообмінної та аварійної вентиляції;
  • повітряного опалення;
  • кондиціювання й охолодження повітря будівель та споруд з метою забезпечення нормованих санітарно-епідеміологічних параметрів мікроклімату приміщень;
  • виконання вимог безпеки та охорони навколишнього середовища;
  • раціонального використання енергетичних ресурсів під час експлуатації.

 

Під час використання систем кондиціонування повітря параметри мікроклімату у виробничих приміщеннях повинні відповідати оптимальним величинам санітарних норм. А саме – вміст шкідливих речовин в повітрі виробничих приміщень не повинен перевищувати гранично допустимих концентрацій, затверджених у Наказі МОЗ України «Про затвердження гігієнічних регламентів допустимого вмісту хімічних і біологічних речовин у повітрі робочої зони»№1596 (редакція від 09.03.2023).

Інверторні кондиціонери можуть бути корисними для харчових підприємств, оскільки вони забезпечують ефективне охолодження/нагрівання та регулювання температури в приміщеннях.

 

Коментар експерта

Основна відмінність інверторного кондиціонера від неінверторного – їхній температурний режим роботи. Неінверторний кондиціонер під час обігрівання може працювати до –7 С° холоду за вікном. У той час як інверторний витримує температуру до –30 С° морозу і може виступати як основне локальне джерело обігрівання приміщення.

Принцип роботи компресора – ще один важливий критерій, чим інверторний кондиціонер відрізняється від неінверторного. Неінверторний кондиціонер розганяє компресор повністю, досягає потрібної температури й вимикається. Коли температура в приміщенні змінюється, процес повторюється. Можна сказати, що компресор у неінверторного кондиціонера працює ривками – від мінімуму до максимуму. Інверторний же кондиціонер у разі досягнення заданих параметрів не вимикається повністю, а працює на невеликих обертах, таким чином підтримуючи температуру. За такого принципу роботи нема потреби навантажувати компресор максимально.

У виробничих приміщеннях харчових підприємствах, де дотримання мікробіологічних стандартів і забезпечення безпечності харчових продуктів є критичним, зазвичай використовуються кондиціонери, які мають ефективну систему фільтрації, здатну утримувати мікробні частинки та інші забруднення, що можуть негативно впливати на якість та безпечність повітря.

 

Коментар експерта

Обираючи інверторний кондиціонер для виробничих приміщень харчових підприємств, зверніть увагу на наявність таких систем фільтрації в моделі кондиціонера.

 

Встановлення інверторного кондиціонера, зокрема на дільниці приготування розчинів, може бути допустимою, якщо такий кондиціонер забезпечує ефективність фільтрації повітря та його очищення.

Наприклад, використання фільтрів класу HEPA (High Efficiency Particulate Air) або еквівалентних може бути достатнім для забезпечення чистоти повітря.

 

Важливо

Фільтри HEPA здатні утримувати до 99,97% часток розміром 0,3 мікрона і більше, включаючи бактерії, віруси та інші мікроорганізми. Для порівняння: розмір більшості бактерій становить 0,5 мікрона і більше.

Фільтри HEPA є одними з найефективніших фільтрів для приміщень з високими стандартами мікробіологічної чистоти, включаючи виробничі приміщення харчових підприємств.

 

HEPA-фільтрам присвоюються класи, в наш час актуальні такі варіанти:

  • клас 10 – затримує не менше ніж 85% згаданих частинок;
  • клас 11 не менше ніж 95%;
  • клас 12 – не менше ніж 99,5%;
  • клас 13 – не менше ніж 99,95%;
  • клас 14 – не менше ніж 99,995%.

 

Також доцільним буде наявність антибактеріального покриття на вентиляційних решітках та поверхнях, щоб запобігти розмноженню бактерій та інших мікроорганізмів.

Деякі інверторні кондиціонери можуть мати вбудовані вологозабірні системи або функцію регулювання вологості. Забезпечення правильного рівня вологості також дає змогу зменшувати/запобігати зростанню плісняви та бактерій.

Розташування внутрішнього блоку інверторного кондиціонера також має значення.