Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім

При оцінці суттєвості небезпечного фактору було використано так званий кількісний метод (за допомогою матриці оцінки ризиків: ймовірність, серйозність, значимість). Оцінка проводилась, спираючись на загальну інформацію в інтернеті та логіку. У аудитора виникло питання про підтвердження: чому саме було присвоєно ті чи інші значення. Рекомендація написати картки опису небезпечного чинника (його впливу на здоров'я людини). Якщо з хімічними небезпечними чинниками (такими, як залишки мийних засобів) зрозуміло, звідки брати інформацію, то, наприклад, як написати таку картку для фізичного НЧ (такого як сторонній предмет: шматки дерев'яних піддонів, металева кнопка з санітарного одягу, шматки пластику, скла, залишки пакувальних матеріалів, таких як поліетилен, папір тощо)? Можливо існує чітка методологія чи загальноприйнятий шаблон з присвоєння оцінки серйозності НЧ?

На запитання відповідає
Тетяна Литвиненко,
cертифікований аудитор, консультант з розробки та впровадження систем менеджменту на відповідність міжнародним стандартам ISO 9001, ISO 22000 (Система НАССР)

Згідно з рекомендаціями щодо впровадження Системи НАССР (наприклад, опублікованих посібників за підтримки USAID, IFC та інші) аналіз та ідентифікацію небезпечних чинників проводить Група НАССР спираючись на:

  • досвід;
  • зовнішню інформацію, зокрема, медичні довідники тощо;
  • інформацію…

Переглянути матеріал можуть лише передплатники системи або користувачі демо-доступу

КупитиОтримати демо-доступ