Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
03.08.2022
Як отримати інформацію щодо наявності незареєстрованих ГМО в посівах сільськогосподарських культур або зібраному врожаю в умовах військового стану

Суб’єкти господарювання, які бажають отримати інформацію щодо виявлення, наявності (присутності) незареєстрованих генетично модифікованих організмів в посівах сільськогосподарських культур або зібраному врожаю, мають можливість відповідно до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» звернутися до головних управлінь Держпродспоживслужби в областях з письмовою заявою про здійснення позапланового заходу державного нагляду (контролю)

Зазначимо, що в умовах військового часу такий позаплановий захід проводиться виключно за бажанням суб’єкта господарювання.  

Аналітичні дослідження відібраних під час проведення державного нагляду (контролю) зразків на якісне виявлення (присутність) ГМО проводяться виключно в акредитованих лабораторіях Держпродспоживслужби.

Завдяки універсальності наявних тест-систем (однак кількість таких тест-систем обмежена) фахівці лабораторії можуть проводити дослідження таких ризико-небезпечних сільськогосподарських культур, як, соя, кукурудза, пшениця, соняшник, ріпак.

Дослідження на наявність (присутність) незареєстрованих ГМО в посівах сільськогосподарських культур та зібраному врожаю проводяться безкоштовно.

З огляду на вказане, Держпрожспоживслужба рекомендує з усіх питань стосовно проведення таких заходів, звертатися до фахівців головних управлінь Держпродспоживслужби в областях.

Довідка

Разом з тим повідомляємо, що порушення вимог Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» і прийнятих на його основі нормативно-правових актів тягне за собою цивільну, адміністративну, дисциплінарну або кримінальну відповідальність.

Джерело: Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів