Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
16.05.2022
EU4Business, Мінцифра, Мінекономіки та Офіс з розвитку підприємництва та експорту за фінансування Європейського Союзу й Уряду Німеччини запускають механізм грантів на порталі Дія для надання негайної допомоги мікро- та малим підприємствам

Програма «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» cпільно з Міністерством цифрової трансформації, Міністерством економіки, Дія.Бізнес і Офісом з розвитку підприємництва та експорту, підтримає близько 300 мікро- й малих підприємств, які найбільше постраждали внаслідок збройної агресії росії в Україні. 

Мікрогранти в еквіваленті по 125 000 грн (4000 євро) кожен будуть доступні з 13 травня 2022 року через портал Дія. 

Хто може подати заявку на отримання гранту? Суб’єкти господарювання, що зареєстровані в установленому законом порядку не пізніше як 31 грудня 2021 року на території однієї з адміністративно-територіальних одиниць, на яких велись або ведуться бойові дії, зокрема: Чернігівська, Сумська, Харківська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Донецька, Луганська, Київська області, які тимчасово перемістилися з території адміністративно-територіальних одиниць, зазначених у цьому пункті або постраждали внаслідок бойових дій, мають можливість підтвердити на момент подання заявки збитки, яких вони зазнали, та продовжують здійснювати господарську діяльність в одній із зазначених у цьому пункті адміністративно-територіальних одиниць.

Пріоритет при оцінці грантових заявок надаватиметься компаніям, які займаються виробництвом життєво необхідних товарів та послуг для громадян України та Збройних сил України. Комісія з оцінки складатиметься з незалежних бізнес-експертів, які відберуть найбільш релевантні заявки та проведуть інтерв’ю з попередньо відібраними підприємствами.

Цитата

«Одна з ключових цілей Мінцифри під час війни — допомогти малому бізнесу вижити, відновити діяльність і стати на ноги. Економіка має працювати, тому ми допоможемо підприємцям зберегти робочі місця для співробітників і виплати заробітних плат. Мікрогранти, кожен із яких в еквіваленті 4000 євро, стануть важливою опорою для підприємців, а портал Дія дозволяє отримати доступ до них у декілька кліків, без черг і зайвої бюрократії», — заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан. 

«ЄС робить швидкі та прагматичні кроки, щоб допомогти малому бізнесу у воєнний час. Мікрогранти — це наш перший захід екстреної допомоги, спрямований на мікро- та малі підприємства, які найбільше постраждали від війни й перервали свою діяльність. Ми прагнемо підтримати їх у відновленні виробництва чи наданні послуг з підтримки економіки України в цей критичний час», — прокоментувала Клое Алліо, керівниця відділу «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура і довкілля» Представництва Європейського Союзу в Україні.

Цитата

«Уряд запровадив низку програм для допомоги бізнесу у відновленні роботи, щоб забезпечити економічне оновлення країни. Мікрогранти в 4 000 євро для перших 300 підприємств із найбільш постраждалих від російської агресії областей є пілотним проєктом, у разі ефективної реалізації якого ми продовжимо діалог із європейськими партнерами щодо масштабування фінансування на більшу кількість бізнесів та регіонів. Разом із вже працюючими інструментами безвідсоткового кредитування за урядовою програмою «Доступні кредити 5–7–9%» це дозволить малим підприємцям якнайшвидше поновити свою діяльність, що своєю чергою сприятиме більш швидкій відбудові постраждалих регіонів», — зазначив заступник Міністра економіки України Олександр Грибан. 

Більше інформації про заходи ЄС щодо екстреної підтримки МСП під час воєнного часу — на порталі EU4Business

Довідкова інформація: Грантовий механізм підтримується програмою «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Цей механізм розроблений спільно з Міністерством цифрової трансформації України, Міністерством економіки України, порталом Дія, Офісом з розвитку підприємництва та експорту й національним проєктом із розвитку підприємництва та експорту Дія.Бізнес. Партнером-виконавцем ініціативи мікрогрантів є Міжнародна благодійна організація «Фонд Східна Європа» (East Europe Foundation).

За додатковою інформацією щодо програми EU4Business та нового грантового механізму звертайтеся, будь ласка, до проєктної команди: eu4business.ukraine@giz.de

Джерело: Міністерство економіки України