Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
23.09.2021
Уряд затвердив критерії оцінки ступеню ризику діяльності органів сертифікації в сфері органічного виробництва

Уряд затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення діяльності органів сертифікації у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. Відповідну постанову було ухвалено на засіданні Кабінету Міністрів сьогодні, 22 вересня.

Цитата

“На сьогодні в Україні активно розвивається виробництво органічної продукції. Наразі сформовано національне законодавство у сфері органічного виробництва, що відповідає праву ЄС та визначає вимоги до виробництва такої продукції, порядку його сертифікації, ведення реєстрів. Мінекономіки здійснює практичні заходи щодо його впровадження. Водночас важливим є забезпечення здійснення Держпродспоживслужбою ефективного державного контролю у цій сфері, чому сприятиме зазначене рішення Уряду”, - зазначила заступниця міністра економіки України Ірина Новікова.

Відповідно до затверджених критеріїв оцінки ступеня ризику діяльності органів сертифікації визначатиметься періодичність здійснення планових заходів контролю Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Так, суб’єкти господарювання, що згідно з критеріями мають високий ступінь ризику, будуть перевірятись Держпродспоживслужбою не частіше одного разу на 2 роки, з середнім ступенем ризику – не частіше одного разу на 3 роки, з незначним – не частіше одного разу на 5 років.

Цитата

“Наступним необхідним кроком для забезпечення здійснення Держпродспоживслужбою ефективного державного контролю за органами сертифікації є затвердження форми акту контролю, над чим наразі працює міністерство”, - зазначила Ірина Новікова.

Реалізація постанови та подальше затвердження форми акту контролю дозволить забезпечити проведення Держпродспоживслужбою планових заходів державного контролю у сфері органічного виробництва за діяльністю органів сертифікації відповідно до єдиних критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження ними діяльності. Загалом же це сприятиме прозорості відносин між органом державної влади та органами сертифікації, а також покращенню іміджу України на світовому органічному ринку завдяки законодавчому врегулюванню питання держконтролю у сфері органічного виробництва.

Джерело: Міністерство економіки України