Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
01.04.2021
Затверджено План дій за надзвичайних обставин, пов’язаних із харчовими продуктами та кормами

У Плані дій за надзвичайних обставин, пов’язаних із харчовими продуктами та кормами (далі – План), визначено заходи, що підлягають невідкладному здійсненню державними інспекторами та державними ветеринарними інспекторами в межах заходів державного контролю, зокрема припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів та/або кормів у разі, коли корми та харчові продукти безпосередньо або через довкілля становлять загрозу для здоров’я людини та/або тварини й такій загрозі неможливо запобігти або її не можна усунути чи зменшити до прийнятного рівня шляхом здійснення звичайних заходів.

Зазначений план дій застосовується за наступних випадків:

  1. Держпродспоживслужба внаслідок здійснення заходів державного контролю або внаслідок повідомлень отримує інформацію про те, що харчові продукти та/або корми безпосередньо або через довкілля становлять загрозу для здоров’я людини та/або тварини й такій загрозі неможливо запобігти або її не можна усунути чи зменшити до прийнятного рівня шляхом здійснення звичайних заходів.
  2. Встановлено небезпечний фактор у харчовому продукті та/або кормі.
  3. Небезпечний фактор не встановлено, однак наукові дані свідчать про зв’язок між споживанням харчових продуктів та/або кормів і виникненням негативних наслідків для здоров’я людини та/або тварини.

Важливо

Відповідно до Плану органи Держпродспоживслужби у разі виявлення надзвичайних обставин можуть прийняти рішення про вилучення та/або відкликання харчових продуктів та/або кормів, яке обов’язково протягом 24 годин з моменту його прийняття оприлюднюється Держпродспоживслужбою на офіційному вебсайті та надсилається до Національного контактного пункту або територіального контактного пункту Держпродспоживслужби та оператору ринку, стосовно якого мають місце надзвичайні обставини.

Варто звернути увагу, що оператор ринку, стосовно якого прийнято рішення про вилучення та/або відкликання харчових продуктів та/або кормів, повинен вжити передбачених у Плані заходів, зокрема, але не виключно:

  • повідомити громадськість та споживачів про вилучення та/або відкликання харчових продуктів та/або кормів;
  • здійснити їхнє перероблення, утилізацію, знищення або подальше використання відповідно до вимог законодавства.
Джерело: Кабінет Міністрів України