Онлайн-консультант фахівця з якості
E-журнал
Фільтр:
Всі
ISO 9001
ISO 45001
IFS
FSSC 22000
Технічне регулювання
Державний контроль і нагляд
Концепції харчової безпечності (НАССР, TACCP, VACCP)
Упаковка та маркування
Зберігання і транспортування
Метрологія
Екологічна, органічна та натуральна продукція
Експорт
Харчові відходи
Санітарні вимоги до приміщень і персоналу
Судова практика
Інші
ISO 22000
Ощадливе виробництво
Інтегровані системи менеджменту
Менеджмент-інструментарій
Ризик-менеджмент
Аудит
GlobalG.A.P
BRC
Безпечність сировини
Анонім
25.04.2022
Заходи щодо запобігання перехресного забруднення харчової продукції на виробничих етапах
Тетяна Литвиненко,
<p>керівник структурного підрозділу стандартизації, сертифікації та якості ТОВ «Котекна Україна Лімітед»</p> <p> </p> <p>• 15+ років досвіду сертифікації харчової продукції та систем менеджменту</p> <p>• сертифікований аудитор із сертифікації систем менеджменту якості за ISO 9001</p> <p>• автор тренінгів з розроблення, впровадження та підтримання систем менеджменту за ISO 22000 та ISO 9001</p>

Запровадження системи аналізу ризиків і критичних контрольних точок (НАССР) передбачає забезпечення захисту продукції від забруднення на всіх виробничих етапах. Тобто, підприємство повинно вжити максимальні заходи для недопущення перехресного забруднення продукції середовищем, яке її оточує.

Довідка

Перехресне забруднення — забруднення харчових продуктів хімічними, фізичними чи біологічними небезпечними факторами через повітря, воду, людей, інші харчові продукти, а також допоміжні матеріали для переробки, предмети та матеріали, що контактують з харчовими продуктами. (Наказ Міністерства Аграрної Політики та Продовольства України від 01.10.2012 № 590).

Виходячи з вище сказаного ми розуміємо, що перехресне забруднення продукту може статися на будь-якому виробничому етапі, починаючи від поставки сировини та закінчуючи відвантаженням її зі складу. Розглянемо небезпечні чинники, які можуть вплинути на продукцію

Хімічні забруднювачі (контамінанти) в харчових продуктах можуть виникати природно або можуть бути додані під час оброблення харчових продуктів:

  • природні хімічні речовини (афлатоксин);
  • спеціально додані хімічні речовини (харчові добавки, консерванти, барвники);
  • не спеціально або випадково додані хімічні речовини (дезінфікуючі засоби, токсичні елементи, мастильний матеріал, миючі засоби, розчинники тощо).

Довідка

Біологічними небезпечними чинниками є бактерії, віруси та паразити. Біологічні небезпечні чинники викликають харчові захворювання.

Фізичні забруднювачі — предмети, зазвичай не присутні в харчових продуктах, які можуть призвести до травм (наприклад, порізи в ротовій порожнині, задуха, і т.д.).

Види фізичних ризиків залежать від специфіки виробництва.

Серед фізичних ризиків, які зустрічаються найчастіше, можна виділити:

  • метал;
  • скло;
  • дерев’яні тріски;
  • прикраси;
  • деталі механізмів;
  • кістки і т.д.

Найпростіший спосіб не допустити перехресне забруднення — розроблення програм передумов (правил, інструкцій) щодо недопущення виникнення, контролювання та виявлення небезпечних чинників на всіх виробничих етапах.

Визначимо чинники, які можуть стати джерелом перехресного забруднення та дії, які необхідно виконати для попередження забруднення харчових продуктів.

Джерело — Потоки руху

Під час руху продукції між ділянками, в яких відбувається виробничий процес, може трапитися її забруднення фізичними, біологічними та хімічними чинниками. Підприємство має розробити програми, які будуть регламентувати:

1. Зонування виробничих ділянок підприємства — розмежування в залежності від специфіки операцій, які виконуються. Можна розділити підприємство на санітарні зони — від брудних до чистих, або запровадити «кольорове кодування».

2. Правила руху підприємством сировини, допоміжних матеріалів та відвантаження готової продукції.

3. Вимоги до зберігання сировини, частково обробленої продукції, готової продукції, пакувальних та допоміжних матеріалів, які повинні зберігатися окремо та не контактувати між собою поза виробничим процесом.

4. Правила пересування працівників різних виробничих ділянок підприємства. Так, наприклад, працівники ділянки приймання вхідної сировини не можуть безперешкодно потрапити до виробничих приміщень без виробничої необхідності та санітарного одягу.

5. Правила руху для відвідувачів підприємства (представники контролюючих органів, органів сертифікації, сторонні аудитори тощо). Вони не можуть вільно пересуватися підприємством без супроводжуючого персоналу, санітарного одягу та проходження санітарних бар’єрів між різними ділянками підприємства.

Важливо

Сировина, допоміжні матеріали, готова продукція та виробничі відходи не повинні перетинатися, тобто мають рухатися або різними шляхами або у різний проміжок часу за умов виконання санітарних заходів.

Джерело — Працівники та відвідувачі підприємства

Наявність людини у виробничих приміщеннях найбільш поширена загроза для перехресного забруднення продукції. І так як, найчастіше, без людей неможливо проводити виробничу діяльність, необхідно запровадити програми, які будуть контролювати здоров’я та гігієну:

1. Стан здоров’я. Для працівників — це щорічні (для деяких виробництв — два рази на рік) медичні огляди та щоденні допуски до роботи, а для відвідувачів — заповнення анкети про стан здоров’я та захисний одяг.

2. Наявність виробничого та санітарного одягу, правила його використання та санітарної обробки.

3. Правила поведінки персоналу та відвідувачів, які будуть регламентувати зовнішній вигляд, відсутність сторонніх предметів, поводження у різних виробничих зонах, правила куріння та приймання їжі, дії при отриманні травм, правила миття рук та відвідування туалетів.

Джерело — Шкідники

Наявність шкідників загрожує харчовій продукції біологічним забрудненням. Підприємству необхідно розробити діючу програму боротьби зі шкідниками, яка буде містити правила:

1. Боротьби з різними видами шкідників.

2. Попереджувальні заходи щодо недопущення шкідників на територію підприємства.

3. Заходи контролю за їх наявністю

Заборонено

Недозволено використовувати отруйні речовини у виробничих зонах. Проводити дератизаційні заходи має право лише персонал, який пройшов відповідне навчання або спеціалізовані підприємства.

Від комах встановити інсектицидні лампи та захисні бар’єри на вікна, що відкриваються та двері.

Заборонено

Інсектицидні лампи заборонено розміщувати над харчовою продукцією, щоб не допустити забруднення продукції у разі розбиття лампи.

Від тварин (собаки, кішки) необхідно облаштувати територію таким чином, щоб максимально запобігати несанкціонованому доступу та проникненню тварин.

Від птахів можна встановити систему відлякування та проводити постійний контроль ефективності її роботи.

Джерело — Вода (лід, пар)

Підприємство повинно бути забезпечене достатньою кількістю питної води.

Вода, яка використовується у виробництві, митті обладнання та устаткування, приготуванні мийних та дезінфікуючих розчинів повинна відповідати вимогам CанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Необхідно виключити ймовірність зараження водою сировини і готової продукції, для чого необхідно:

1. Підтримувати належний контроль якості води, що надходить централізовано.

2. Вести контроль за роботою споруд і устаткування та за показниками контрольно-вимірювальних приладів

Джерело — Мийні та дезінфікуючі засоби

Мийні та дезінфікуючі засоби можуть стати джерелом хімічного забруднення.

Підприємству необхідно впровадити програму, яка буде регламентувати:

1. Використання лише дозволених в харчовій промисловості засобів.

2. Місця зберігання концентратів та розчинів.

3. Відповідальних за приготування розчинів.

4. Правила приготування та використання розчинів.

Джерело — Інвентар для прибирання

Інвентар для прибирання може стати джерелом як фізичного так і біологічного забруднення. Заходи розроблені підприємством повинні містити щонайменше такі вимоги:

1. Використання інвентарю стійкого до середовища в якому він застосовується, тобто бути міцним, легко піддаватися чищенню, бути стійким до вологи.

2. Правила використання інвентарю в різних зонах підприємства. Тобто інвентар для прибирання побутово-санітарних приміщень не може використовуватися у виробничих приміщеннях.

3. Порядок ідентифікації чи кольорового кодування інвентарю.

4. Правила поводження з інвентарем, які будуть регламентувати його зберігання та порядок очищення.

Джерело — Відходи

Відходи можуть стати джерелом фізичного, біологічного та хімічного забруднення. Підприємству необхідно запровадити правила, які будуть регламентувати поводження з ними:

1. Мати достатню кількість контейнерів, для зберігання відходів залежно від їх виду, та забезпечити їх дезінфекцію.

2. Правила сортування відходів та відповідальних за цей процес.

3. Періодичність та спосіб видалення відходів як з виробничих приміщень, так і з території підприємства.

4. Зберігання відходів у спеціально відведених місцях.

5. Забезпечення утилізації харчових та інших відходів та/або мати договори щодо їх утилізації.

Джерело — Скло

Скло виділене в окреме джерело перехресного забруднення через свою підвищену небезпечність. Якщо металеву стружку можна виявити за допомогою металошукача, то скло майже неможливо виявити у готовій продукції. Виняток становлять прозорі рідини у скляній тарі, які можна  перевірити через світлові екрани. Для скла, як для небезпечного та поширеного джерела забруднення продукції, необхідно розробити правила, які будуть регламентувати:

1. Способи захисту продукції від битого скла.

2. Поводження з битим склом.

3. Поводження з забрудненою та ймовірно забрудненою продукцією.

4. Правила обліку скляних предметів та контроль їх цілісності.

Джерело — Обладнання

Виробниче обладнання може стати джерелом механічного, хімічного або біологічного забруднення. Для недопущення перехресного забруднення програми-передумови повинні регламентувати:

1. Правила очищення виробничого обладнання, його періодичність, спосіб та засоби, які будуть для цього використовуватися.

2. Правила проведення ремонтних та профілактичних робіт, аби уникнути потрапляння частин механізмів та змащувальних матеріалів до продукції.

3. Періодичність та спосіб проведення перевірки на чистоту обладнання та наявність залишків мийних та дезінфікуючих засобів.

Джерело — Алергени

Якщо підприємство виробляє продукцію у складі якої можуть бути присутні алергени, або під час виробничої діяльності вони можуть потрапити до її складу, підприємству необхідно розробити програму, яка буде контролювати:

1. Інформування споживачів щодо наявності алергенів або їх слідів у складі продукту.

2. Правила захисту продукції від ненавмисного контакту з алергенами за допомогою очищення обладнання, зміни обладнання і (або) установки послідовності випуску продукції.

Висновок

Наостанок можна додати, що залежно від специфіки виробництва кількість небезпечних чинників може як збільшуватися, так і зменшуватися. Для забезпечення споживача безпечною продукцією стабільної якості, кожному підприємству необхідно розвиватися, оновлювати обладнання, проводити навчання персоналу — тоді проблема забруднення продукції небезпечними чинниками буде вирішена